Ediția aniversară BIFF XX va avea o retrospectivă a filmelor premiate de-a lungul timpului

 

Cea de-a XX-a ediție aniversară a prestigiosului Bucharest International Film Festival (BIFF, de urmărit site-ul www.biff.com.ro) va avea loc în perioada 19-28 septembrie 2024 și va aduce în prim-plan universul fascinant al cinematografiei internaționale, filme remarcabile, în premieră națională, transformând Capitala în epicentrul artei cinematografice.

Ediția aniversară aduce câteva noutăți importante: mărirea duratei festivalului la zece zile, introducerea competiției de scurtmetraje internaționale, precum și un premiu pentru distribuitorul filmului în România.
Cunoscutul regizor și scenarist canadian Philippe Lesage va fi președintele Juriului Bucharest International Film Festival (BIFF) din acest an. Inițial realizator de documentare, Philippe Lesage a intrat în cinematografia narativă în anii 2010 cu filmele Copenhague: A Love Story , The Demons (Les Démons) și Genesis (Genèse). Filmul Genesis a câștigat numeroase premii printre care Lupul de Aur (Festivalul New Cinema, Montreal), Premiile pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor la Seminci din Valladolid (Spania) și cel mai bun film la Los Cabos International Film (Mexic). Filmul a fost, de asemenea, selectat la renumitul Muzeu de Artă Modernă și Societatea de Film din Lincoln Center ‘s New Directors/New Films Festival, AFI FEST și Rotterdam Film Festival . Metacritic l-a clasat pe locul 16 pentru cele mai bune filme din 2019.

 

Ediția aniversară BIFF XX va avea și o retrospectivă a filmelor premiate de-a lungul timpului. Dintre acestea, enumerăm:

 

A Girl Walks Home Alone at Night (O fată merge acasă singură în noapte), 2014, un film american în limba persană, western-horror, regizat de Ana Lily Amirpour.
In Bloom, 2013, un film dramă georgian regizat de Nana Ekvtimishvili și Simon Groß.
Ida, 2023, o coproducție dramatică polono-daneză regizată de regizorul polonez Paweł Pawlikowski, pe baza unui scenariu scris de acesta împreună cu Rebecca Lenkievicz. Ida a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Dear Comrades (Dragi tovarăși!), 2020, un film dramă istoric rusesc despre masacrul de la Novocherkassk, produs, co-scris și regizat de Andrei Konchalovsky. Peliculei i-au fost decernate premiul Bafta pentru cel mai bun film și Leul de Argint, Mostra venețiană.
Frances Ha, 2012, un film american de comedie-dramă alb-negru regizat de Noah Baumbach.

 

BIFF a devenit un reper pe harta României dar și a Europei și a continentului nord american, atrăgând, de la an la an, din ce în ce mai mulți participanți și vizitatori străini.
În prima parte a acestui an, Festivalului Internațional de Film București (BIFF) i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române cu următoarea motivație: „La împlinirea a două decenii de la fondare, pentru palmaresul impresionant al creațiilor cinematografice aduse în fața publicului din România și încurajate prin premiile oferite, care îmbogățesc patrimoniul cultural al țării noastre. Pentru că prin sistemul său de organizare contribuie la cunoașterea autorilor, regizorilor, scenariștilor și actorilor români, pe marile ecrane din întreaga lume, și pentru punerea în valoare în cadrul festivalului a unor importante capodopere ale cinematografiei clasice românești salvate de la uitare.” Medalia a fost primită de către Dana Dimitriu-Chelba, directorul Festivalului.
BIFF este singurul festival de film internațional din București care a inițiat secțiunea de documentar și film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 de ani de la naștere.
În cadrul Bucharest International Film Festival 2024, cinefilii vor avea ocazia unică de a explora o selecție remarcabilă de lungmetraje, înscrise în cursa pentru trofeul BIFF 2024. Juriul internațional, format din personalități de marcă din industria cinematografică, va avea misiunea de a desemna câștigătorii. Festivalul va fi găzduit de sălile de cinematograf de la Muzeul Național al Țăranului Român, Union, CREART – Grădina cu Filme, alături de alte săli de cinema care vor fi anunțate din timp.

 

BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție din București dedicată lungmetrajelor.

 

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și al Muzeului Național al Țăranului Român. Partenerii BIFF sunt Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Grădina cu filme – Cinema & More, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, Cinema Eforie și Cinema Union. Secțiunea de film istoric este susținută de Clinicile Dr. Leahu, fiind inițiată de la Centenarul Regelui Mihai 2021 de către Dan Drăghicescu.

 

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival.

 

Pentru detalii:

contact@biff.com.ro