Press release

Alteța Sa Regală Principele Radu și Primarul General al Municipiului București Nicușor Dan transmit mesaje importante în timpul Galei de Închidere a BIFF

  • Alteța Sa Regală, Primarul General al Municipiului București, reprezentantul ICR și președintele Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic au transmis mesaje puternice despre importanța susținerii evenimentelor culturale
  • Moment de reculegere în memoria marelui actor Ion Caramitru
  • Au fost anunțate filmele câștigătoare ale Competiției Oficiale a BIFF 2021

 Bucuresti, 16 septembrie 2021 – Gala de Închidere a celei de-a 17-a ediții a Bucharest International Film festival, desfășurată și anul acesta sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Princepele Radu al României a avut loc duminică, 12 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Gazda Galei a fost directorul BIFF, Dana Dimitriu-Chelba. Printre participanți s-au numărat Alteța Sa Regală Principele Radu al României, domnul Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, reprezentanți ai ambasadelor elene si italiene, Institutul Cultural Român, reprezentanți ai industriei de film din România și juriul BIFF care a premiat filmele câștigătoare ale acestei ediții.

Invitat să ia cuvântul, ASR Principele Radu a amintit că a acordat Înaltul Patronaj acestui Festival în urmă cu 8 ani și că are mare încredere în potențialul acestui eveniment cultural. “O capitală atât de importantă a continentului merită să aibă un festival într-un domeniu care a fost ca și în România întreagă, pionier. Această listă nesfârșită de sponsori nu este doar un confort financiar, este și faptul că România cea din zilele noastre înțelege că arta ca și întreaga cultură românească are nevoie de societate, nu doar de guvernare. Este imposibil să produci performanță la nivel universitar doar sprijiniți de autorități. Festivalul nostru dovedește că e mai puternic decât vicisitudinile vremurilor”, a menționat ASR Principele Radu. În timpul discursului său, Alteța Sa Regală Principele Radu, a rugat întreaga sală să țină și un moment de reculegere în memoria marelui actor Ion Caramitru.

Domnul Primar General, Nicușor Dan, a pus accentul în alocuțiunea sa pe importanța de a avea un festival de film al Bucureștiului. “E o onoare din partea Municipalității să fie invitată să fie aici. Sper să avem o colaborare în viitor pentru că ne propunem în această administrație să punem Bucureștiul pe harta culturală, pe harta economică și exact tipul acesta de manifestări culturale sunt cele care definesc un oraș pe piața globală. Bucureștiul merită să aibă un festival de film”, a menționat Domnul Primar General al Municipiului București, Nicușor Dan.

Domnul Horia Barna, reprezentantul ICR, instituție care a acordat și anul acesta premiile festivalului, a ținut o scurtă alocuțiune despre importanța unui asemenea eveniment de excepție în capitala României și a atras atenția asupra faptului că majoritatea capitalelor țărilor est-europene organizează evenimente asemănătoare, fiind susținute de autorități și primării.

Istoricul Dennis Deletant, alături de Dan Drăghicescu, producător asociat și inițiatorul Secțiunii Centenar – 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, au adus un omagiu Regelui Mihai I.

Secțiunea „Focus: Grecia” a BIFF a fost salutată de către Dimitris Karakonstantis, în numele Ambasadei Republicii Elene în București, menționând că acest an a fost numai începutul unei colaborări de lungă durată cu festivalul.

Printre vorbitori s-au numărat și domnul Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român și partener de lungă durată al BIFF și nu în ultimul rând, unul din cei mai importanți piloni ai acestei ediții, Alexandru Șerban, președintele Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic și co-organizator al Bucharest International Film Festival începând din acest an. Asociatia Birlic a fost principalul finantator al acestei ediții.

Juriul celei de a 17-a ediții format din actrița Ioana Flora, regizorul polonez Rafael Kapelinski, selecționerul spaniol Jose Cabrera (Festivalul International de Film de la Valladolid și Tenerife Shorts), regizorul Horia Murgu și Giulia Dobre, critic de film și co-fondatoare a BIFF au acordat următoarele premii:

  • Premiul pentru cel mai bun Scenariu: Malou Reymann, Rune SchjøttMaren, Louise Käehne pentru filmul „A Perfectly Normal Family”
  • Premiul pentru cea mai bună Regie: Ivan Ikic pentru filmul „Oasis”
  • Marele Premiu a fost acordat filmului „Murina”, regia Antoneta Alamat Kušijanović, film care a obținut și Camera d’OR la Festivalul de Cannes 2021.

Domnul Primar General, Nicușor Dan, a înmânat și premiul de Excelență al acestei ediții a BIFF actorului Adrian Titieni.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

www.biff.com.ro

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București.

Parteneri tradiționali: Independența Film, Dacin Sara, Almost Ready, Pink Stripe, Culture Reality.

Parteneri: Șerban&Musneci Associates, Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP Renewables, Concelex, The Iconic Estate, Radiocom, Groupe Renault, Hotel Unique, Alexandrion, Aqua Carpatica, Chocolate in a Bottle, BAT Romania, Green Hours Café, Doncafé Brasserie, Restaurant Gargantua.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.

Contact

Nadina Ivanov, PR Consultant
nivanov@serbanmusneci.ro +40 733 102 944

Alteța Sa Regală Principele Radu participă la Bucharest International Film Festival. ICR acordă trei premii în cadrul Festivalului

  • Cea de a 17-a ediție a Bucharest International Film festival este în plină desfășurare, iar ultimele zile sunt rezervate celor mai bune filme internaționale și românești, unele premiate la marile festivaluri de specialitate, altele prezentate în premieră națională. Gala de Închidere a BIFF 2021 va avea loc pe 12 septembrie, la Muzeul Țăranului Român, când vor fi anunțate filmele câștigătoare ale Competiției Oficiale, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu.
  • În cadrul Galei de Închidere a BIFF 2021 vor fi anunțate cele trei filme câștigătoare ale Competiției Oficiale, premiile fiind acordate de Institutul Cultural Roman: Marele Premiu, Premiul Pentru Regie și Premiul pentru Scenariu. În aceeași seară, marele actor Adrian Titieni va primi Premiul de Excelență din partea organizatorilor.

  • În ultima zi a Festivalului este reprogramat filmul lui Kirill Serebrenikov, „Petrov’s flu”, al controversatului regizor Kirill Serebrenikov care în Rusia este considerat un opozant al puterii și este în prezent în „arest la domiciliu”. Acesta și-a regizat ultimele filme de acasă fără să poată participa la filmări. Filmul „Petrov’s Flu, dominat de „realism magic”, a fost inclus în competiția oficială de la Cannes 2021 și a fost aplaudat la scenă deschisă timp de treizeci de minute de către public.

  • Festivalul se va încheia cu proiecția filmului regizorului Nadav Lapid, „Ahed’s Knee”, film care a obținut Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes 2021.

Sunt extrem de onorată de prezența Alteței Sale Regale Principele Radu la Gala de Închidere a festivalului și mulțumesc Casei Regale, cât și tuturor partenerilor noștri și a întregii echipe BIFF 2021 pentru întreaga susținere. Ne dorim să ne îmbunătățim programul de la ediție la ediție și sunt bucuroasă că am reușit să aducem filme extraordinare, filme premiate, filme controversate, filme așteptate, aplaudate. Totodată, mă bucur să putem premia un mare actor român în cadrul Galei de Închidere, precum și trei filme excelente, cele mai bune filme prezentate în cadrul BIFF 2021. Acest festival a oferit șansa ca studenții și cinefilii să profite de prezența regizorilor străini și români la sesiunile de Q&A, unde au avut ocazia să intre în dialog cu ei, să audă direct de la realizatori despre provocările procesului creativ, despre ce înseamnă producția unui film”, a declarat Dana Dimitriu-Chelba, directorul BIFF.

Filmele care urmează a fi prezentate în aceste ultime 4 zile ale festivalului:

  • „Botox”, debutul regizorului irnaian Kaveh Mazaheri.
  • „Apples”, aflat în Competiția oficială la Festivalul de Film de la Veneția 2020 în regia lui Christos Nikou.
  • „Războiul regelui”, regizat de Trevor Poots, filmul este un omagiu adus Regelui Mihai I al României (100 de ani de la naștere).
  • „Murina” (premieră națională) în regia Antonetei Alamat Kusijanaovic, câștigător al Camera d’or la Festivalul de la Cannes 2021.
  • „Digger”, regizat de Georgis Grikorakis, film care a obținut premiul C.I.C.A.E. la Berinale 2021.
  • trilogia lui Valeriu Andriuță: „Eu sunt Dorin”, „Chers Amis” și „Salix Caprea”, în prezența regizorului și a echipei de filmare. „Chers Amis” a obținut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la BIFF 2018.
  • „Schoolgirls”, în regia lui Pilar Palomero, film care a obținut trei premii Goya: cea mai bună regie, cel mai bun scenariu si cea mai bună imagine.
  • premiera internațională a scurtmetrajului „Versiones”, în regia Claudiei Torres și premiat la Las Palmas IFF.
  • „A Perfectly Normal Family”, film danez care a fost premiat la Festivalul de Film de la Rotterdam 2020.
  • „Dear Comrades!”, cea mai recentă creație a celebrului regizor Andrey Konchalovsky, câștigător al premiului juriului la Monstra Venețiana 2020.
  • „Wheel of Fortune and Fantasy”, filmul regizorului japonez Ryusuke Hamaguchi, câștigător al Ursului de Argint la Berlin 2021.

Despre BIFF:Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pe site-ul official www.biff.com.ro, cât şi pe pagina de Facebook găsiţi toate informaţiile actualizate din acest an despre invitaţi, parteneri, selecţie şi program. Biletele la proiecţiile cinematografice pot fi achiziţionate de pe eventbook.ro.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București.

Parteneri tradiționali: Independența Film, Dacin Sara, Almost Ready, Pink Stripe, Culture Reality.

Parteneri: Șerban&Musneci Associates, Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP Renewables, Concelex, The Iconic Estate, Radiocom, Groupe Renault, Hotel Unique, Alexandrion, Aqua Carpatica, Chocolate in a Bottle, BAT Romania, Green Hours Café, Doncafé Brasserie.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.

Începe Bucharest International Film Festival – BIFF 2021

  • Doar trei zile până la Gala de Deschidere a Bucharest International Film Festival
  • Vor fi prezentate filme premiate la festivaluri internaționale, cât și unele filme românești în premieră
  • Cinefilii vor putea cunoaște regizori și producători precum Kamen Kalev, Merlin Mongkut Ralph Merton și Elison Greer Taylor care vor fi prezenți la București pentru o discuție cu publicul
Bucuresti, 1 septembrie 2021 – Cea de a 17-a ediție a Bucharest International Film festival va debuta în data de 4 septembrie 2021, ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului Român. Filmul care va deschide acestă ediție este „Petrov’s Flu”, în regia celebrului și incomodului regizor rus Kirill Serebrennikov. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2021.

Pe parcursul celor 9 zile de festival (4-12 septembrie), publicul cinefil va putea viziona în total 25 de filme, atât la Cinema Muzeul Ţăranului, cât și la Grădina cu Filme Cinema & More de la CreArt. Cea de a 17-a ediție a BIFF include de această dată 6 secţiuni: Competiţia Oficială, Panorama, Focus Grecia, Program Special Spania, Centenar – 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României și retrospectiva Kamen Kalev. Biletele se pot găsi pe eventbook.ro.

Festivalul este organizat de Fundaţia Charta împreună cu Asociaţia Culturală ,,Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Anul acesta BIFF se bucură de prezența regizorului bulgar Kamen Kalev, unul dintre regizorii favoriți ai festivalurilor de film. Kamen Kalev a ales să prezinte la București fermecătorul și romanticul film „Eastern Plays” care l-a impus în lumea cinematografului European și „February”, ultima sa creație, un film despre „atemporalitate și despre legătura dintre om și pământ”. La Bucuresti, în alocuțiunea sa Kamen Kalev dorește să vorbească publicului și cinefililor despre ultimul său film, realizat cu un buget minuscul, aceasta fiind alegerea sa personală în calitate de creator. Kamen Kalev va fi la Bucuresti în perioada 4-7 septembrie când va împărtăși experiența sa cu publicul BIFF.

Regizorul polonez Rafael Kapelinski va prezenta în premieră mondială la București cel de-al doilea lungmetraj al său, „A Woman at Night” pe data de 6 septembrie. La finalul proiecţiei, publicul va putea participa şi la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și producătorii britanici ai filmului, Merlin Mongkut Ralph Merton și Elison Greer Taylor, veniți la Bucuresti pentru premiera mondială a filmului „A Woman at Night”, un film despre viața unei femei, învăluită în stranietatea atmosferei nocturne londoneze. Producătorii britanici speră că prin lansarea filmului în cadrul Bucharest International Film Festival să intre în legatură directă cu industria filmului românesc.

Un alt eveniment important al BIFF îl constituie secțiunea istorică, un omagiu adus Regelui Mihai I al României cu ocazia impliniri a 100 de ani de la naşterea Alteţei Sale Regale. Publicul va putea urmări documentarul istoric ,,Războiul Regelui”, regizat de Trevor Poots, care va fi prezentat în data de 9 septembrie. Amintim că acestă secțiune a fost realizată cu sprijinul BATRomânia.

În cadrul secțiunii „Cineaști Români” vor fi lansate la București filmele „Spioni de Ocazie”, regizat de Oana Giurgiu și scurtmetrajul „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță.

Gala de închidere a celei de a 17-a ediţii a BIFF va avea loc în data de 12 septembrie, culminând cu filmul „Ahed’s Knee” regizat de Nadav Lapid, film care a obținut Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes 2021.

Pe site-ul official www.biff.com.ro, cât şi pe pagina de Facebook găsiţi toate informaţiile actualizate din acest an despre invitaţi, parteneri, selecţie şi program. Biletele la proiecţiile cinematografice pot fi achiziţionate de pe eventbook.ro.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme, Centrul Național al Cinematografiei, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București, Cinema Muzeul Țăranului.

Parteneri tradiționali: Independența Film, Almost Ready, Pink Stripe, Culture Reality.

Parteneri: Șerban&Musneci Associates, Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP Renewables, Concelex, The Iconic Estate, Groupe Renault, Hotel Unique, Alexandrion, Aqua Carpatica, Chocolate in a Bottle, BAT Romania, Green Hours Café, Doncafé Brasserie. 

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.

Despre BIFF
Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
https://www.biff.com.ro/

7 filme în competiția de lungmetraj a Bucharest International Film Festival

Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF), prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în capitală, se va desfășura între 3 – 12 septembrie 2021, în București și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.

Publicul cinefil va putea viziona 7 filme în competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival, selecționate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, regizor de film, profesionist cu experiență de 10 ani în producție și distribuție de film, inclusiv festivaluri internaționale, curator și coordonator Cinema Muzeul Țăranului din 2019, membru al Juriului Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Veneția în 2020, membru al Juriului Competiției Oficiale la Ottawa IFF, Canada, 2021 și membru al Juriului CICAE la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2021.

„Este pentru prima dată când sunt curatoarea unei secțiuni de competiție internațională de lungmetraj – pentru că această secțiune este cu totul sub alegerea și bagheta mea. Este indiscutabil o onoare și o mare responsabilitate în același timp. Sunt filme de debut extrem de puternice, din diferite colțuri ale lumii, și aștept cu nerăbdare reacția publicului cinefil.”, povestește Mirona Radu.

Filmele din competiția BIFF 2021 sunt:

BOTOX (r. Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, dramă, comedie), câștigător al Premiului pentru cel mai bun film și cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020.

Sinopsis: Akram și Azar, două surori, mint despre dispariția fratelui lor, spunând că acesta a fugit în Germania. Odată cu trecerea timpului, mica lor minciună devine realitate în mintea Akramei, care începe să creadă că fratele ei se va întoarce acasă. 

Trailer: https://youtu.be/ftwgRl49JGg

HIVE (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elveția, Macedonia, Kosovo, dramă), câștigător al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai bună regie și Premiului special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance în 2021.

Sinopsis: Soțul Fahrijei a dispărut în timpul războiului din Kosovo. Aceasta își înființează o mică afacere pentru își susține copiii și pe ea, dar în tot acest timp se luptă cu societatea patriarhală care nu îi oferă sprijinul. 

Trailer: https://youtu.be/7wnrC671pZc

MURINA (r. Antoneta Alamat Kušijanović, 2021, Brazilia, Croația, Slovenia, SUA, dramă), câștigător al Premiului Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes în 2021.

Sinopsis: O adolescentă cu un tată care încearcă să îi controleze fiecare pas decide să îl înlocuiască cu un prieten bogat al acestuia în timpul unei excursii pe Marea Adriatică. 

Trailer: https://youtu.be/Mb6WyQMsHVc

OASIS (r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, dramă), câștigător al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Veneția din 2020.

Sinopsis: De îndată ce ajunge la centrul pentru persoane cu dizabilități mentale, Maria se împrietenește rapid cu la fel de înflăcărata Dragana. Când devine clar că ambele sunt îndrăgostite de retrasul Robert, prietenia lor începe să se destrame. 

Trailer: https://youtu.be/0DjbRu-SPwM

A PERFECTLY NORMAL FAMILY (r. Malou Reymann, 2020, Danemarca, dramă), câștigător al Big Screen Award la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam în 2020.

Sinopsis: Când tatăl Emmei spune că vrea să își petreacă restul vieții fiind femeie, Emma este uimită. Thomas devine rapid Agnete: o femeie în rochii elegante care brusc nu mai este interesată de fotbal. Cine este noul ei tată? O poate Emma numi pe Agnete așa?

Trailer: https://youtu.be/AVSUg5w65Z4

THE ROAD TO EDEN (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kârgâzstan, dramă), în competiția festivalului de film Tallinn Black Nights în 2020.

Sinopsis: Un scriitor pensionar, Kubat Aliev, își trăiește ultimele zile ca scriitor faimos și sărac într-o societate din ce în ce mai preocupată de bogăție. Văduv, fără copii, are o singură dorință: ca literatura să aducă iluminare națiunii sale mici și dezamăgite.

Trailer: https://youtu.be/WV9kYZ_-3pU

WHETHER THE WEATHER IS FINE (r. Carlo Francisco Manatad, 2021, Singapore, dramă), câștigător la Festivalul de film de la Locarno 2021 și în competiția oficială a Festivalului de film de la Toronto în 2021.

Sinopsis: Yolanda și fiul său se luptă pentru a supraviețui în urma unui taifun care distruge tot ce îi stă în cale. Lupta lor este acompaniată de speranța lor, de ceea ce pierd, dar și de ceea ce câștigă. 

Trailer: https://youtu.be/ftnwKicisZc

Din juriul competiției internaționale de lungmetraj a BIFF fac parte: Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul și scenaristul Rafael Kapelinski, actorul Adrian Titieni, actrița Ioana Flora și criticul de film Cătălin Olaru.

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival prezintă încă o secțiune în premieră, Romanian Authors, care va aduce împreună autorii de film românesc, atât lungmetraj cât și scurtmetraj, și va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative. Filmele de lungmetraj care pot fi vizionate în această secțiune sunt:

ÎNCEPUT (r. Răzvan Săvescu, 2020, dramă, cu: Ioana Flora, Constantin Lupescu, Ionuț Achivoaie, Iulia Lumânare, Vlad Zamfirescu).

Sinopsis: Un cuplu de vârstă mijlocie se mută într-o casă izolată pe creasta unui munte. Starea precară de sănătate a Anei i-a condus spre această decizie, iar acum încearcă să facă față tuturor schimbărilor din viața lor. 

LEBENSDORF (r. Vali Hotea, 2021, dramă, comedie, cu: Mimi Brănescu, Ana Covalciuc, Ioana Flora).

Sinopsis: Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu) este un scriitor ce trece prin criza vârstei mijlocii și este în pană de creație. În încercarea de a-și reface viața și de a-și termina noul roman, el pendulează între două țări (România și Germania) și două femei (Andra – soția și Giulia – fosta lui mare iubire).  În căutările lui trece printr-o serie de întâmplări ciudate și amuzante în Berlin, în București și într-un sat ecologic izolat din inima Germaniei, Lebensdorf. Totul până când în turbionul creat de imaturitatea lui emoțională trebuie, totuși, să ia o decizie. Poate cea mai proastă din viața lui.

OTTO BARBARUL (r. Ruxandra Ghițescu, 2020, dramă, cu: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu, Ana Radu), câștigător al Zilelor Filmului Românesc la Festival Internațional de Film Transilvania în 2021 și nominalizat la Heart of Sarajevo, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

Sinopsis: Otto Barbarul ne face cunoștință cu un adolescent punk, în vârstă de 17 ani, ce se confruntă cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său bătrân, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția.

SPIONI DE OCAZIE (r. Oana Giurgiu, 2021, documentar, cu: Tudor Pîrvu, Daniel Haralambie, Secere Valentin, Horaţiu Sermăşan, Paul Markovitz, Dragoş Huluba, Ilinca Hărnuţ, George Remeş, Geo Dobre) cu Mențiune specială – Balkan Documentary Center Discoveries.

Sinopsis: O poveste mai puțin cunoscută din timpul celui de-al doilea Război Mondial despre oameni simpli recrutați de către Serviciul de Informații Britanic și trimiși într-o misiune în Germania și Europa Estică, pentru a găsi rute secrete și mai bune pentru  prizonierii de război ai aliaților și pentru a organiza grupări de rezistență. O misiune îndrăzneață și plină de provocări pentru câțiva tineri evrei pentru a se întoarce acasă. 

În cadrul BIFF vor putea fi văzute și două proiecții speciale, în prezența autorului, regizorul bulgar Kamen Kalev, invitat de onoare al acestei ediții – este vorba de FEBRUARY, aflat în competiția festivalurilor de film de la Ierusalim, Sofia și Salonic, ce spune povestea unui bărbat la opt, optzeci și optzeci și șapte de ani, în satul său, în afara satului, în căldura soarelui și pe zăpada înghețată, cu un curs al vieții monotone ce pare să fi fost scris în avans și să nu aibă sens în care există totuși o forță invizibilă în el ce îl împinge în căi misterioase către moarte și EASTERN PLAYS, în selecția Festivalului de Film de la Cannes în 2009, ce aruncă o scurtă privire la ceea ce se întâmplă în Bulgaria de după Războiul Rece, prin ochii lui Georgi și ai lui Itso.

Kamen Kalev va susține un BIFF Talk duminică, 5 septembrie, de la ora 15:00, moderat de Mirona Radu, manager de program, și Dana Dimitriu Chelba, directorul festivalului iar pe 11 septembrie, de la ora 15:00, José Cabrera Betancort va susține Perspectives on Curation in arthouse cinemas and festivals, un BIFF Talk pentru manageri de cinema, organizatori și curatori de festivaluri de film, moderat de Mirona Radu, manager de program BIFF.

Cele 6 secțiuni ale festivalului sunt: competiția oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama (curatoriată de Dana Dimitriu – Chelba, directorul festivalului și Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Focus: Grecia, secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, Programul Special Spania și Romanian Authors.

Secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“ este susținută de British American Tobacco România.

Mai multe detalii despre filmele din selecție, pe https://www.biff.com.ro/.

Parteneri instituționali: Primăria Capitalei, ARCUB; creart, Grădina cu Filme, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului.

Parteneri de tradiție: DHL, The Brewery, Pink Stripe, Creatrix Fama.

Sponsori: Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP renewables, Hotel Unique.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.

Despre BIFF

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film.Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Ediția 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu din lume și în premieră mondială la Bucharest International Film Festival

Publicul cinefil va putea viziona filme ale unor regizori consacrați precum Andrei Konchalovsky, Gaspar Noé și Pedro Almodóvar

București, 9 august 2021 – Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF) se va desfășura între 3 – 12 septembrie 2021, în București și va aduce premiere mondiale  și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu. Ediția 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

“Este o onoare să luăm parte la acest eveniment cultural deosebit. Ne bucurăm că prin intermediul Asociației Culturale “Grigore Vasiliu Birlic” putem susține ediția din 2021 a BIFF, un eveniment care a dovedit prin longevitatea sa standardele înalte în ceea ce privește conținutul pe care îl oferă publicului cinefil. Ne dorim ca prin această frumoasă asociere cu BIFF să aducem mai aproape această bucurie pe care Birlic o avea atunci cand juca pe scenă. Îndemnăm publicul din România să descopere sau să redescopere bucuria filmului de artă văzut din cinema. Există un potențial imens pentru producția cinematografică din România, iar acest lucru poate să înceapă aici continuând și descoperind împreună la BIFF bucuria filmului.” a menționat Alex Șerban, președintele Asociației Culturale “Grigore Vasiliu Birlic”.

Publicul cinefil va putea viziona producții românești și străine în cele 7 secțiuni ale festivalului: competiția oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF),  Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, Programul Special Spania, Romanian Authors și Socially United in Cinema.

Secțiunea Panorama din cadrul BIFF 2021 este dedicată filmelor recente ale unor autori consacrați precum Andrei Konchalovsky, Gaspar Noé și Pedro Almodóvar și alții, filme care au fost premiate la festivaluri internaționale, unele din ele fiind prezentate în premieră mondială pe durata festivalului. Filmele din secțiunile Panorama și Focus: Grecia au fost selecționate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, și Dana Dimitriu Chelba, directorul BIFF.

Câteva din filmele care vor fi prezentate în secțiunii Panorama a BIFF:

Dear comrades! (2020, r. Andrei Konchalovsky) câștigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția, în 2020.

Sinopsis: Când guvernul comunist crește prețurile la alimente în 1962, muncitorii rebeli din micul oraș industrial Novocherkassk intră în grevă. Masacrul care are loc apoi este văzut prin ochii unui activist de partid devotat.
Trailer: https://youtu.be/bFv3yTa6hOA 

Il Peccato (2019, r. Andrei Konchalovsky), câștigător al 3 premii ale Academiei Ruse de Film NIKA, ce spune povestea vieții lui Michelangelo Buonarroti.
Trailer: https://youtu.be/cTM4_qYLwpE

Andrei Sergheevici Mihalkov- Konchalovsky este un regizor de film și teatru și scenarist rus, care lucrează în Rusia și Statele Unite ale Americii. Tatăl său a fost scriitorul Sergey Mikhalkov și fratele lui este Nikita Mikhalkov, care este, de asemenea, un cunoscut cineast rus. Andrei Konchalovski a fost un colaborator frecvent al lui Andrei Tarkovsky la începutul carierei sale. Opera sa i-a adus numeroase premii, printre care Premiul Special al Juriului la Cannes, un premiu FIPRESCI, doi Lei de argint, trei premii Golden Eagle și un premiu Emmy Primetime.

Lux Aeterna (2019, r. Gaspar Noé), nominalizat în 2019 la Festivalul de Film de la Cannes, prezintă două actrițe, Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg, pe un platou de filmare, care povestesc despre vrăjitoare. Un eseu vibrant despre respectul pentru credințe, meșteșugul actorului și arta filmului.
Trailer: https://youtu.be/sofln3cyegY

Gaspar Noé este un cineast francez de origine argentiniană și fiul pictorului și intelectualului argentinian Luis Felipe Noé. A absolvit Colegiul Național Louis Lumière și este profesor invitat de film la Școala Europeană de Absolvenți din Saas-Fee, Elveția. Trei dintre filmele sale prezintă personajul unui măcelar fără nume interpretat de Philippe Nahon: Carne, I Stand Alone și (într-un cameo) Irréversible. Carne a fost premiat cu premiul criticii la cel de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film Fantastic Yubari în 1994.

The Human Voice (2020, r. Pedro Almodóvar), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția, spune povestea unei femei care urmărește cum trece lângă valizele fostului ei iubit (care ar trebui să vină să le ia, dar nu ajunge niciodată) și lângă un câine neliniștit care nu înțelege că stăpânul său l-a abandonat.
Trailer: https://youtu.be/oiS4EfoBhcc

Pedro Almodóvar Caballero este un regizor, scenarist și producător de film spaniol. Almodóvar este, fără îndoială, cel mai de succes și cunoscut internațional cineast spaniol din generația sa. Filmele sale, marcate de narațiuni complexe, folosesc codurile melodramei și folosesc elemente ale culturii pop, melodii cunoscute, umor ireverențial, culori puternice, decor lucios și teme LGBT. Dorința, pasiunea, familia și identitatea sunt printre temele cele mai răspândite ale lui Almodóvar. Filmele sale se bucură de un succes internațional și a devenit o figură importantă pe scena cinematografiei mondiale.

A Woman at Night (2020, r. Rafael Kapelinski), în premieră mondială la Bucharest International Film Festival.

Sinopsis: O femeie din China, proaspăt sosită în Londra și în nevoie de bani, pornește o afacere dubioasă, care constă în vizite nocturne la vechiul apartament al unui criminal în serie. Conectându-se la o lume de personaje interlope, își dă seama că oamenii care doresc să viziteze un astfel de loc ar putea fi la fel de periculoși ca fostul său proprietar …

Primul scurtmetraj al lui Rafael Kapelinski, Emily Cries, a câștigat premii la peste douăzeci și cinci de festivaluri, inclusiv la Brest și Austin. În 2009, a câștigat Cannes: Cinefondation Residence iar debutul său în lungmetraj, Butterfly Kisses a fost nominalizat pentru cel mai bun debut și a câștigat Ursul de cristal la Berlin în 2017. A Woman at Night este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului.

New Order (2020, r. Michel Franco), câștigător al Leului de Argint la Festivalul de Film de la Veneția, în 2020.

Sinopsis: În viitorul apropiat, o răscoală populară din Mexico City întrerupe o nuntă ținută în casa unei familii înstărite. După ce revoltele au fost anulate, aceștia descoperă că mireasa a dispărut și cer ajutorul armatei pentru a o găsi.
Trailer: https://youtu.be/a0tinkp-jQU

Michel Franco este un regizor și producător mexican de film. Filmul său After Lucia a câștigat Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Filmul său din 2015, Chronic, a fost selectat pentru a concura pentru Palme d’or la Festivalul de Film de la Cannes din 2015, unde a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu.

Wheel of Fortune and Fantasy (2021, r. Ryusuke Hamaguchi), câștigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin, spune povestea unui triunghi amoros neașteptat, a unei capcane de seducție eșuată și a unei întâlniri care rezultă dintr-o neînțelegere.
Trailer: https://youtu.be/8pr7rZV1f3w

După ce a absolvit Universitatea din Tokyo, Hamaguchi a lucrat câțiva ani în industria filmului comercial și a debutat în festival în 2008 cu filmul său de absolvire, Passion, la San Sebastian și Tokyo FILMeX. De atunci lucrează constant la filme. În 2015, lungmetrajul său de 317 minute Happy Hour a câștigat premii majore la numeroase festivaluri de film. Primul său film comercial, Asako I & II, a fost selectat în competiția Festivalului de Film de la Cannes în 2018. Este, de asemenea, scenaristul filmului Wife of a Spy a lui Kiyoshi Kurosawa, care a câștigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneția din 2020.

Petite Maman (2021, r. Céline Sciamma), nominalizat anul acesta la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și la Fünf Seen Film Festival 2021.

Sinopsis: Nelly, în vârstă de opt ani, tocmai și-a pierdut iubita bunică și își ajută părinții să curețe casa în care mama sa a copilărit. Ea explorează casa și pădurile din jur unde mama ei, Marion, obișnuia să se joace și unde a construit casa în copac despre care a auzit atât de multe despre. Într-o zi, mama ei pleacă brusc. Atunci Nelly întâlnește o fată de vârsta ei în pădure, construind o casă în copac.
Trailer: https://youtu.be/mdORAHCydyY

Céline Sciamma este o scenaristă și regizoare din Franța. Opera ei este izbitor de minimalistă, în parte moștenirea mentorului său, Xavier Beauvois, care a sfătuit-o în timp ce era studentă la marea școală de film franceză, La Fémis.

Persian Lessons (2020), regizat de Vadim Perelman, nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Beijing și câștigător al premiului pentru Cel mai bun film la Transatlantyk Festival: Lodz 2020, aduce în prim plan un tânăr evreu ce se preface că este iranian pentru a evita să fie executat într-un lagăr de concentrare.
Trailer: https://youtu.be/5FdRKMQMj4o

Vadim Perelman (născut în 1963) este un regizor ucrainean-american. Perelman și-a făcut debutul în regie în 2003 cu House of Sand and Fog, după o carieră de succes ca regizor comercial. Filmul, nominalizat la trei premii Oscar, marchează, de asemenea, debutul său ca scenarist. Perelman a fost atras de poveste, după ce a fost modelat de propria sa experiență de imigrant.

 Quo Vadis, Aida? (2020, r. Jasmila Žbanić), câștigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj international și nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneția în 2020.

Sinopsis: Bosnia, iulie 1995. Aida este traducător pentru ONU în micul oraș Srebrenica. Când armata sârbă preia orașul, familia ei se numără printre miile de cetățeni care caută adăpost în tabăra ONU. În calitate de membru al negocierilor, Aida are acces la informații cruciale pe care trebuie să le interpreteze. Ce se întrevede pentru familia și cunoscuții ei – salvare sau moarte? Ce mișcare ar trebui să facă?
Trailer: https://youtu.be/ErLD8P4VUjY

Jasmila Žbanić este o scriitoare și regizoare de film din Bosnia și Herțegovina, cunoscută mai ales pentru câștigarea Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2006 ,pentru lungmetrajul său „Grbavica”. Este absolventă a Departamentului de regie teatrală și cinematografică de la Academia de Arte Performante din Sarajevo.

Secțiunea Focus: Grecia aduce Apples (2020, r. Christos Nikou), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția în 2020 și la Festivalul Internațional de Film Transilvania în 2021. Filmul spune povestea lui Aris, un bărbat solitar la vreo treizeci de ani, ce devine victima unui val inexplicabil de tulburări de pierdere a memoriei în orașul său și este forțat să-și confrunte amnezia severă printr-un nou tratament experimental. Un alt film grecesc este Digger (2020, r.  Georgis Grigorakis), nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2020 și la Premiile Academiei Elene de Film în 2021, despre un tată și un fiu, înstrăinați de mulți ani, ce surprinde atât iubire cât și ură, căutarea rădăcinilor, răzbunare și răscumpărare.

“Filmat elegant în alb-negru, Dragi Tovarăși! este o dramă pe tema încrederii necondiționate ce te răscolește. Extrem de emoționant pentru mine în acest discurs artistic uimitor, a fost faptul că ajungi să înțelegi protagonista, cu idealurile ei false, ca slujitoare loială a Partidului Comunist, chiar dacă ai cu totul alte convingeri. O abilitate uimitoare a unui mare regizor care poate face spectatorii empatici cu orice tip de personaj.

Cât de New Order, al lui Michel Franco, la o primă privire, poate fi perceput ca un film brutal și șocant, un film violent de protest împotriva inegalității, cu împușcături, torturi și șantaj. Ar trebui să ne gândim mai profund la ceea ce vedem, acest film este o abordare artistică asumată și îndrăzneață asupra dezumanizării generate de pofta de putere. A nu face lucruri rele, nu este suficient pentru a fi o persoană bună. Doar frumusețea și binele tradus în acțiuni pot salva lumea, pare a fi invitația de reflecție a acestui remarcabil film, ce nu trebuie ratat.” (Mirona Radu, Manager Program BIFF).


Mai multe detalii despre filmele din selecție, în curând pe https://www.biff.com.ro/.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Despre BIFF
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film.Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

PR și Comunicare Bucharest International Film Festival
Anca Spiridon: anca@creativearts.ro

 

 Bucharest International Film Festival invită tinerii cineaști să se înscrie la Masterclass de scenaristică și regie cu Rafael Kapelinski, distins cu Ursul de Cristal la Berlinale 2017

Bucharest International Film Festival a anunțat parte din programul celei de-a XVII-a ediții, care se va desfășura între 3 – 12 septembrie 2021, în București, în cadrul unei recepții ce a avut loc pe 11 iunie, la Palatul Elisabeta, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României, a echipei și partenerilor festivalului.

“Fundației Charta, pentru cea de-a 17-a ediție, i s-a alăturat Asociația Culturală Grigore Vasiliu Birlic, reprezentată de Alex Șerban. Suntem siguri că festivalul va fi mai puternic și mai vizibil prin această nouă formulă de organizare și suntem onorați pentru încrederea acordată evenimentului nostru de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Îi mulțumim colegului nostru Dan Drăghicescu, producător creativ al festivalului, pentru vizualul acestei ediții, care a fost făcut public la recepția oferită în onoarea festivalului la Palatul Elisabeta. (Dana Dimitriu-Chelba, director BIFF)

Mirona Radu, noul manager de program al festivalului, profesionist în industria cinematografică cu o experiență de 10 ani în curatoriere, producție, distribuție și festivaluri internaționale, a dezvăluit în cadrul aceluiași eveniment secțiunile festivalului: competiție oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relații Diplomatice între România și Spania, Romanian Authors, precum și Socially United in Cinema, secțiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Pe lângă pe lângă proiecțiile de filme și discuțiile cu invitații speciali, festivalul va include și o serie de masterclassuri iar primul anunțat este Spectrul poveștii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului și regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câștigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfășura între 4 – 5 septembrie 2021 la ARCUB.

Acest curs este potrivit pentru oricine are o experiență anterioară în realizarea filmelor, inclusiv scenariști și actori, care doresc să exploreze posibilitățile inerente dramaturgiei.

Acoperind fiecare aspect al regiei, de la pregătire la filmare și post-producție, cursul prezintă o varietate de exerciții de regie și oferă posibilitatea de a lucra cu propriul material la alegere. De asemenea, include prezentări concepute pentru a clarifica cum au fost scrise și regizate anumite secvențe, exemple notabile din cinematografia internațională. 

“Participanții își vor putea identifica propriul stil cinematografic, și vor învăța o serie de secrete privind compresia timpului în cinema, construcția unei secvente dramatice, precum și identificarea momentelor decisive dintr-o povestire cinematografică. Am avut șansa să studiez cu Rafael Kapelinski la cursurile mele de masterat de la Krzysztof Kieslowski Film School și este pe departe cel mai bun profesor pe care l-am avut pe acest subiect. Mă bucur enorm că a acceptat să ofere acest curs tinerilor profesioniști români în cadrul festivalului nostru drag – Bucharest International Film Festival.”  Mirona Radu, manager program BIFF

Rafael Kapelinski este un scenarist și regizor premiat din Londra, lector și consultant de scenarii. Absolvent al Școlii Naționale de Film și Televiziune din Beaconsfield, London Film School și Andrzej Wajda Master School of Film din Varșovia, este autorul mai multor scurtmetraje și lungmetraje, care au câștigat peste douăzeci și cinci de premii la festivaluri de top, precum Cannes, Oberhausen, Austin, New Horizons și Brest. Debutul său în lungmetraj Butterfly Kisses a câștigat Ursul de Cristal la Festivalul Internațional de Film din Berlin 2017 și, în consecință, Rafael a fost pe lista pentru cel mai bun regizor la British Independent Film Awards. A predat regie și scenaristică la London Film School, The American Film Institut din Los Angeles și Școala de film Krzysztof Kieslowski din Katowice. Este autorul The Story Spectrum: www.thestoryspectrum.com.

Cursul va avea loc în limba engleză iar participarea la masterclass este gratuită în baza procesului de selecție, în urma căruia vor fi admiși 20 de participanți. Masterclass-ul va avea loc între 4 – 5 septembrie 2021 iar cei interesați să participe sunt rugați să trimită un scurt CV care să includă experiența în realizarea filmelor și un self-tape de aproximativ 1 minut prin care să motiveze participarea la masterclass. Materialele în limba engleză se vor trimite la mirona@biff.com.ro până la data de 25 iulie 2021. Lista participanților admiși va fi publicată cel târziu la 5 august.

Mai multe detalii despre masterclass:
https://www.biff.com.ro/rafael-kapelinski-master-class-biff/

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

PR și Comunicare Bucharest International Film Festival
Anca Spiridon: anca@creativearts.ro

Secțiunea istorică din cadrul Bucharest International Film Festival este dedicată anului Centenar Regele Mihai 

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 – 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române.

Documentarul istoric „Războiul Regelui” deschide programul aniversar

Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival 2021, împreună cu Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea și directorul BIFF, au inițiat în acest an aniversar secțiunea istorică dedicată Regelui Mihai iar în cadrul festivalului va putea fi vizionat filmul cap de afis al acestui centenar, „Razboiul Regelui”. Această producție istorică este filmată în cinci tări, în regia lui Trevor Poots, avându-i ca producător executiv pe John Florescu, producător senior pe Viorel Chesaru și producător asociat pe Dan Drăghicescu.

“Filmul “Războiul Regelui” vine precum ploaia după o lungă secetă. După ani de propagandă comunistă și necunoaștere, documentarul arată modestia, loialitatea și curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară, o dovedește și felul în care este primit de oameni. Filmul are calități remarcabile. Este documentat atent. Are vivacitate, culoare, inedit și este veridic și convingător în fiecare clipă.” – M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei României

Filmul aduce în prim-plan perioada celui de-al doilea Război Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lecție de istorie. Alături de „Maria, inima României”, documentar despre Regina Maria și Primul Război Mondial, „Războiul Regelui” a fost inclus într-un program educațional prin primul turneu istoric național iar aceste două filme documentare acoperă perioada istoriei moderne a României până în anii ’47 și începutul erei comuniste în România.

„Regele Mihai a avut o viață plină de provocări. „Războiul Regelui” surprinde curajul acțiunilor Regelui Mihai la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentarul vine cu explicații la suferințele de durată ale poporului român din acele vremuri tulburi până la sfârșitul zilelor Regelui Mihai în 2017. Acest an 2021 Centenar ne dă șansa de a reflecta la contribuția sa către nație și popor.” – John Florescu, Executive Producer „Războiul Regelui”

Acest an unic, ce aniversează centenarul nașterii Regelui Mihai, își propune să ofere publicului timpul necesar pentru a înțelege istoria, lucru care ajută la reflectarea în viitorul apropiat.

“Cum se spune, a înțelege istoria ne ajută să nu repetăm greșeli din trecut și să onorăm eroii. Modele pentru tinerele generatii sunt greu de găsit în aceste zile și ne bucurăm cu atât mai mult pentru audiența BIFF căci în această toamnă, pe lângă filme bune din festivaluri internaționale, vom pune pe ecran și istoria noastră, mai ales pentru publicul tânăr.” – Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

PR și Comunicare Bucharest International Film Festival
Anca Spiridon: anca@creativearts.ro

Cea de-a 17 – a ediție a Bucharest International Film Festival va avea loc între 3 – 12 septembrie, în capitală

Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, organizeazӑ, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, în perioada 3 – 12 septembrie 2021, cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală. Astfel, și în 2021, festivalul își continuă tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.

„Vedem filme bune, socializăm și suntem din nou față în față. Acest lucru mă bucură enorm.” – Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea și directorul Bucharest International Film Festival.

Ediția din 2021 a festivalului aduce secțiuni și programe noi

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, cea de-a XVII-a ediție va cuprinde următoarele secțiuni:

  • Competiția oficială de lungmetraj
  • Panorama
  • Focus: Grecia
  • “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, secțiune organizată cu sprijinul Casei Regale
  • Program Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relații Diplomatice între România și Spania

Programul festivalului, conceput de Mirona Radu, noul manager de program al festivalului, profesionist în industria cinematografică cu o experiență de 10 ani în curatoriere, producție, distribuție și festivaluri internaționale, va conține pe lângă proiecțiile de filme și discuțiile cu invitații speciali, și o serie de masterclassuri.

„Sunt cu adevărat onorată să am șansa să propun cinefililor un program îndrăzneț și valoros în cadrul celui mai important festival de film din capitală. Am pregătit alături de Dana o serie de surprize pentru această ediție și lucrăm intens în acest sens pentru revederea cu publicul, pe care îl îndrăgim și căruia ne adresăm cu dor, respect și dragoste de cinema, după o perioadă atât de dificilă pentru noi toți. Așteptăm cu bucurie reîntâlnirea, pe care o vom transforma într-un adevărat festin cinematografic.” – Mirona Radu, manager program Bucharest International Film Festival.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihaileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediție, festivalul va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

PR și Comunicare Bucharest International Film Festival
Anca Spiridon: anca@creativearts.ro