Press release

Bucharest International Film Festival își prezintă filmele câștigătoare.

Premiile au fost acordate în prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

 

Gala de închidere a celei de-a XIX-a ediții a Bucharest International Film Festival a avut loc la Muzeul Țăranului Român și s-a desfășurat, și în acest an, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Timp de 8 zile bucureștenii au avut ocazia să vizioneze proiecții de succes, multe dintre ele în premieră națională și să participe la evenimente deosebite și întâlniri cu personalități importante ale industriei cinematografice.

BIFF 2023 a avut  loc în perioada 15 septembrie – 22 septembrie 2023 în 4 locații din București: Sala Mare – ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART – Grădina cu filme și Cinema Union.

Cele peste 30 de filme din cadrul BIFF 2023, ce au făcut parte din secțiunile Competiție, Panorama, Autori Români, Istorie și Cinema și Vocea Tinerilor, au reprezentat o selecție diversă și excepțională de pelicule din 10 țări. Publicul a avut ocazia să se bucure de o gamă largă de genuri cinematografice, de la drame intense și povești emoționante până la documentare provocatoare.

A fost o săptămână aglomerată așa cum v-am obișnuit în ultimii ani. Anul acesta am bătut recordul la numărul de proiecții de film cu casa închisă drept pentru care doresc să vă mulțumim și totodată să cred că munca depusă de întreaga echipă a avut efectul scontat, a spus Varinia Radu, reprezentant al Asociației Grigore Vasiliu Birlic, co-organizator BIFF 2023.

Din juriul celei de-a XIX-a ediții a Bucharest International Film Festival au făcut parte: regizoarele Iulia Rugină, Catrinel Dănăiață și criticii de film Shaïma Issaa, Gunnar Bergdahl (Președintele juriului BIFF 2023) și Dejan Petrović.

Printre momentele deosebite ale festivalului s-au numărat proiecțiile premiere, sesiunile de Q&A cu regizorii și actorii prezenți precum și discuțiile interactive care au facilitat schimbul de idei și experiențe între profesioniști și publicul iubitor de film prezent anul acesta într-un număr record. Personalitățile prezente au împărtășit povești captivante și au oferit secrete din universul fascinant al creației cinematografice.

Premiile din cadrul competiție BIFF 2023:

Grand Prix a fost acordat filmului Past Lives, regia Celine Song. 

Premiul pentru cea mai bună regie a fost adjudecat de către Pham Thien An pentru filmul Inside the Yellow Cocoon Shell.

Premiul pentru cel mai bun scenariu s-a acordat lui Nick Pinkerton pentru pelicula The Sweet East.

Mențiunea specială a juriului a fost luată de producția Totem, a regizorei Lila Alvilés.

 

Bucharest International Film Festival este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, The Japan Foundation, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, FCB Bucharest.

LEXUS este mașina oficială a festivalului cu suportul Lexus București Nord, ca partener de mobilitate.

Parteneri Media: Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI Romania, Agerpres, Adevarul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Revista Matca, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro, CinEuropa.org, Cinefilia.ro

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.

Bucharest International Film Festival (BIFF) anunță filmele din competiția oficială a celei de-a XIX-a ediții

 7 august 2023 

”Competiția Festivalului Internațional de Film de la București aduce în 2023 opt filme ale unor cineaști care au reușit să cucerească critica și uneori și juriile de la Berlinale, Cannes, Rotterdam, Sundance sau Locarno. Filme de debut riscante, proaspete și pline de viață, care ajung pentru prima dată în România și care vor avea o șansă la premiu, în cadrul celui mai important festival de lungmetraje din capitala țării, pentru a fi descoperite de publicul cinefil. Sunt filme care preiau ștafeta de la cele premiate anul trecut: Aftersun, Hit the Road, și bineînțeles, Falcon Lake, care a fost distribuit în țară în urma câștigării Premiului pentru cel mai bun film la BIFF”, a declarat Jose Cabrera, curatorul competiției BIFF 2023.

Cea de-a XIX-a ediție a prestigiosului Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 15-22 septembrie și va aduce în prim-plan universul fascinant al cinematografiei internaționale, filme remarcabile, în premieră națională, transformând Capitala în epicentrul artei cinematografice.

În cadrul Bucharest International Film Festival 2023, cinefilii vor avea ocazia unică de a explora o selecție remarcabilă de lungmetraje, înscrise în cursa pentru trofeul BIFF 2023. Fiecare film aduce cu sine povești captivante, regizori talentați și interpretări de excepție, oferind publicului o incursiune în lumea cinematografiei contemporane iar juriul internațional, format din personalități de marcă din industria cinematografică va avea misiunea de a desemna câștigătorii.

CELE ȘAPTE FILME CONFIRMATE DIN COMPETIȚIA BIFF-2023:

Totem regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023).

The Sweet East, în regia lui Sean Price Williams (nominalizat la Cannes Film Festival 2023 – Quinzaine des cinéastes).

Disco Boy, semnat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuție Artistică Remarcabilă Hélène Louvart).

Past Lives este un film scris și regizat  de Celine Song care a avut premiera mondială anul acesta la  Festivalul de Film de la Sundance și în Germania, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Inside the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or la cea de-a 76 ediție a Festivalului de Film de la Cannes).

Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase (care a avut premiera mondială anul acesta la Festivalul de Film de la Rotterdam, nominalizat la Marele Premiu al Juriului în cadrul Festival premiers plans D’Angers 2023).

Ein schöner Ort (A Good Place), în regia Katharinei Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023).

BIFF rămâne un punct de reper în peisajul cinematografic, fiind singura competiție din București dedicată exclusiv lungmetrajelor. Spectatorii vor avea șansa de a se bucura de pelicule premiate și aclamate la festivaluri internaționale de prestigiu, toate proiectate în locații emblematice ale orașului: Sala Mare-ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, CREART – Grădina cu filme și Cinema Union.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, FCB Bucharest.

LEXUS este mașina oficială a festivalului cu suportul Lexus Bucuresti Nord, ca partener de mobilitate.

Parteneri Media: Magic Fm, București FM, Radio România Cultural, RFI, Agerpres, Adevarul, Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Revista Film, Zile și Nopți, DCNews.ro, Spectacola Tv, Dilema Veche, Historia, Observator Cultural, IQads.ro, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, CineFan.ro, Aarc.ro, CineMagia.ro, Arthood.ro, BucurestiFest.ro, CineGhid.ro.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.

Biletele vor putea fi achiziționate curând atât de la cinematografele partenere cât și online de pe eventbook.ro.

 

29.07.2023

Cea de-a XIX-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF) –

O sărbătoare cinematografică ce aduce lumea în București !

 București, ,,,, iulie 2023 – Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, Bucharest International Film Festival (BIFF) reprezintă prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată la București și este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București acasă 2023.

Recunoscut pentru diversitatea și calitatea selecției sale, prezentând o gamă largă de pelicule care abordează teme actuale și universale, secțiunile celei de-a XIX-a ediții a Bucharest International Film Festival (BIFF) vor fi: Competiție, Panorama, Autori Români, Istorie și Cinema, Omagiu (anul acesta figura marcantă in memoriam adusă în lumina reflectoarelor va fi cea a marelui pianist japonez Ryuichi Sakamoto).

Filmele care vor purta amprenta BIFF 2023 vor rula anul acesta în patru locații: Sala Mare – ARCUB, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Grădina cu filme – Cinema & More –  CREART și vor purta publicul prezent prin cele mai diverse și unice experiențe ale cinematografiei anilor 2022/ 2023.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este un eveniment cinematografic de prestigiu care se desfășoară anual în București. Cu o selecție impresionantă de filme din întreaga lume, BIFF își propune să promoveze diversitatea și excelența în cinematografie, să faciliteze dialogul între profesioniști din industrie și să ofere publicului o experiență memorabilă.

Cele 18 ediții anterioare ale festivalului certifică necesitatea existenței unui asemenea eveniment în mediul cultural bucureștean prin prezența numeroasă a publicului, dar înseamnă și recunoaștere la nivel internațional prin invitați de notorietate precum: Vanessa Redgrave, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanović, Jerzy Skolimowski, Jan Harlan (producătorul lui Stanley Kubrick ), Radu Mihăileanu, Franco Nero, etc.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și susținut de Ministerul Culturii și Centrul Naţional al Cinematografiei.

Parteneri: Muzeul Național al Ţăranului Român, Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București- CREART, Cinema Union, Institutul Cultural Român, Ambasada Japoniei, Ambasada Statelor Unite Mexicane, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Italian de Cultură București.

Parteneri Media: Media Advertising, Blitz Tv, Hotnews, Zile și Nopți, București FM, Dc news.ro, Spectacola Tv, Ziarulmetropolis.ro, Liternet, Cinefan, Aarc.ro, CineMagia.ro

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.
e-mail: contact@biff.com.ro

September 29, 2022 / EN

Special Events organised at the BIFF 2022. Acting for Film Masterclass and Roundtable - Homage for Ukraine

Bucharest International Film Festival (BIFF), the first big cinema competition for feature films organized in Bucharest, which will take place between the 20th of September and the 9th of October, will bring – along with the cinema productions – special events for the cinephile public and also for the ones who are passionate about acting. 

Roundtable – Homage for Ukraine
The debate will be conducted by the Professor Armand Gosu and will take place on the 7th of October (17:00) at the New Gallery Hall inside the National Romanian Peasant Museum. The event comes at a crossroads that affects not only the countries active in the unfair war, but also the rest of the world.

Among the films directed by Valentyn Vasyanovych, who is a well-known and appreciated Ukrainian director and the president of the BIFF 2022 jury, the festival wished to talk more about this conflict that has been going on for many months and unfortunately does not seem to end soon.

Therefore, the public present at BIFF will have the opportunity to watch a series of cinematic masterpieces that can only be accessed during the festival, but also to be involved in the interactive debate at the Roundtable – Homage for Ukraine.

As an expert in the ex-sovietic space, but also post-sovietic, the historian Armand Gosu will engage with the public in an extensive discussion about the current political context created by a war that is taking place at the border of Romania. Professor Gosu teaches Political Science at the University of Bucharest where he offers extremely valuable information to his young students through his courses about the history of Russia and the USSR.

At the Roundtable – Homage for Ukraine, other guests will participate: His Excellency Igor Prokopchuk, the Ambassador of Ukraine in Romania, mister Păun Rahovei, Charged with Affairs at the Ukraine Embassy, His Excellency Maciej Lang, the Ambassador of Poland in Romania, Alex Șerban, the President of the „Grigore Vasiliu Birlic” Association, Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, the Manager of the National Romanian Peasant Museum and Dana Dimitriu, BIFF Director.

The discussion of the event will cover many themes that will bring us to the final answer that we are all looking for: how did the society that we all live in get to this point:

  • „War in the XXIst century”, the aftermath of the war for the Romanian and European society,
  • The integration of the Ukrainians refugees into a foreign society, possibly re-integration of the Ukrainian refugees into a free Ukraine and the possible reconstruction of it.
  • The effects of the war over the European democratic society on the medium to long term,
  • The bearability of peoples aggressed by the evil consequences of Russia’s invasion of Ukraine

Bucharest International Film Festival invites the audience willing to be part of this event and, at the same time, to freely express their point of view on October 7, 2022.

Masterclass Actorie de Film
Masterclass-ul susținut de către Dorian Boguta, Alexandru Papadopol și Dragoș Bucur, se va desfășura Joi, pe data de 06 Octombrie la ora 09.30 în cadrul locației Actorie de film 2DB Studio Films.

„Pentru că școala este foarte importantă pentru noi, luăm o pauză de la filmările la “Doua Lozuri 2” ca să ținem acest masterclass și să împărtășim experiența noastră de 12 ani de zile de când am înființat-o”, au declarat realizatorii masterclass-ului Dragoș Bucur, Dorian Boguță si Alexandru Papadopol.

Școala Actoriedefilm.ro a fost înființată de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, trei actori, prieteni și colegi. În 2010 a fost înființată prima scoală privată de actorie de film din România. În prezent, oferta școlii este formată din următoarele cursuri: actorie de film, regie/scenaristica, actorie de teatru și actorie pentru adolescenți. Cursurile se desfășoară în incinta studioului 2DB Film.

Cursurile școlii Actoriedefilm.ro din anii trecuți s-au finalizat cu producția a trei filme:  Love Building, Alt Love Building, ambele în regia Iuliei Rugină și Două Lozuri, regia Paul Negoescu, unul dintre filmele românești cu cele mai mari vânzări din ultimii ani. În aceste producții au jucat exclusiv cursanți de la școala Actorie de film, alături de profesorii lor și câțiva invitați speciali (Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Ben Cross).

Dragoș Bucur este actor și producător. A absolvit secția de actorie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, în anul 1999. În 1998, a jucat primul său rol în filmul Next Stop Paradise. Alte roluri notabile în Boogie (2008), Polițist, adjectiv (2009), Urma (2019). A devenit cunoscut la nivel internațional prin rolurile din „Polițist, adjectiv”, regia Corneliu Porumboiu și „The way back”, regia Peter Weir. A câștigat în 2002 și 2009 premiul UCIN pentru interpretarea masculină, în 2009 și 2010 premiul Gopo pentru cel mai bun actor și Premiul de interpretare la Buenos Aires BAFICI. Între 2015 și 2022 a prezentat emisiunea Visuri la Cheie la PROTV.

Dorian Boguță este actor, regizor și producător român originar din Basarabia, a urmat facultatea de Teatru și Film din Tbilisi, Georgia. El s-a remarcat în mod deosebit în rolurile din filmele „Moartea domnului Lăzărescu” (2005),  „Francesca” (2009), „Două lozuri” (2016), „Maria, regina României” (2019). A absolvit Universitatea de Teatru și Film Rustaveli din Georgia în 1992 și și-a început cariera de actorie la Teatrul Național din Chișinău, unde a jucat numeroase roluri marcante. În 1999 s-a mutat la București și a început să joace în filme, obținând recunoaștere cu serialul TV „Lombarzilor 8” (2006) și mai târziu cu „Francesca” (2009), care a fost foarte apreciat la nivel mondial și a atras atenția la multe și prestigioase festivaluri. În 2009 și-a făcut debutul în regie, cu scurtmetrajul „10”, marcând începutul unei serii de scurtmetraje de mare succes, inclusiv „De acum încolo” (2012), care a obținut mai multe premii, inclusiv la categoria Cel mai bun scurtmetraj românesc. Un alt moment important din cariera sa a fost regia scurtmetrajului „Kazimir”, care a devenit unul dintre primele filme de groază românești. 

Alexandru Papadopol a absolvit secția de Actorie la U.N.A.T.C. în anul 2002. În timpul facultății a participat de două ori consecutiv la secțiunea “La Quinzane des Realizateurs” din cadrul Festivalului de la Cannes. Pentru rolul din filmul „Marfa și banii” (regia Cristi Puiu), a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Salonic și Premiul pentru Cel mai bun actor acordat de Uniunea Cineaștilor din România, în 2003, pentru rolul Luci din filmul „Occident”.

Biletele pentru proiecțiile din cadrul BIFF sunt la vânzare pe siteul eventbook.ro

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Elveției în România, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri: Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, EUROINS, Global Vision, Netbet, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Alexandrion Group, Brâncoveanu, Rhein Extra, Prysmian Group, Automecanica, Corteva, Pink Stripe, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli, Corks, La mama, The Trafalgar.

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi și Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI România, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc, IQool, Scoala Ioanid, PS News, Monden, B365.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro

22 Septembrie 2022 / RO

Bucharest International Film Festival prezintă filmele din competiție și juriul celei de-a XVIII-a ediție

The eighteenth edition of Bucharest International Film Festival (BIFF), the first major feature film competition organized in Bucharest, will take place between September 29 and October 9, 2022 and will bring to the audience in the capital, for the national premiere, films awarded at prestigious international festivals along with a series of events organized especially for this edition.

The cinephile audience will be able to watch 8 films in the official competition of Bucharest International Film Festival

22 September 2022 / EN

hayley-murray-2l5okfhfIU0-unsplash

Bucharest International Film Festival presents the films in the competition section and the jury of the XVIIIth edition.

The XVIIIth edition of the Bucharest International Film Festival (BIFF), the first big cinema competition for feature films organized in Bucharest will take place between the 29th of September and 9th of October 2022 and it will bring to the audience, for the first time, award winning films and a series of events organized specifically for this edition.

The cinephile audience will be able to watch eight films in the official competition of the Bucharest International Film Festival.

AFTERSUN, film regizat de Charlotte Well redă povestea Sophie. Protagonista își amintește cu drag și melancolie de o vacanță petrecută cu tatăl ei în urmă cu douăzeci de ani. Prin amintiri reale și imaginate, ea încearcă să refacă imaginea tatălui pe care l-a cunoscut cu cea a bărbatului pe care nu l-a cunoscut.

 Film câștigator la Cannes Film Festival Winner French Touch Prize of the Critics’ Week Jury 2022 și la Munich Film Festival Winner Cinevision Award Best Film by an Emerging Director – Charlotte Wells.

EVERYBODY LOVES JEANNE în regia lui Celine Devaux. O altă poveste captivantă de aceasta dată în rolul principal aflându-se Jeanne. Aceasta călătorește către Lisabona cu planul de a vinde apartamentul mamei sale pentru a scăpa de datorii financiare. În aeroport îl întâlnește pe Jean, un fost coleg de liceu capricios și ușor intruziv.

În 2022, filmul lui Devaux a fost nominalizat Cannes Film Festival 2022 – Golden Camera.

FALCON LAKE o altă regie de excepție, de această dată Charlotte Le Bon este cea care ne dezvăluie povestea lui Bastien și Chloé. Cei doi își petrec vacanța de vară cu familiile lor la o casă de pe lac în Quebec care este bântuită de o legendă a unei fantome. În ciuda diferenței de vârstă dintre ei, cei doi adolescenți formează o legătură strânsă. Pregătit să își înfrângă cele mai mari frici și să câștige un loc în inima lui Chloé, vacanța devine un moment turbulent și pivotal pentru tânărul Bastien.

Film nominalizat și el în 2022 la Cannes Film Festival – Golden Camera.

HIT THE ROAD, de această dată regizorul Panah Panahi, fiul celebrului Jafar Panahi, ne aduce în prim-plan povestea unei familii iubitoare într-un road trip cu priveliști robuste care se enervează unii pe alții și se ceartă din cauza unui câine bolnav. Doar că fratele cel mare și misterios este tăcut.

Filmul lui Panahi a fost nominalizat și premiat în cadrul multor festivaluri de renume precum la Cannes Film Festival 2021 – Golden Camera (nominalizare), la London Film Festival Winner Best Film – Official Competition, dar și la Luxembourg City Film Festival Winner for: Audience Award, Critics Award, Grand Prix – Panah Panahi

LA JAURÍA, film regizat de columbianul Andreas Ramirez Pulido vine cu o perspectivă interesantă asupra sistemului columbian de încarcerare al minorilor. Personajul Eliú este încarcerat într-un centru pentru minori din inima pădurii columbiene, pentru o crimă pe care a comis-o împreună cu prietenul său El Mono. Adolescenții efectuează muncă fizică și terapie de grup intensă. Într-o zi, El Mono este transferat în același centru.

Film câștigător la Cannes Film Festival în 2022 Critics’ Week Grand Prize, SACD Award și Jerusalem Film Festival 2022 Special Mention Best International debut.

MAROCCO, filmului regizorului roman, Emanuel Pârvu, face parte și el din competiția BIFF. Povestea se conturează pe personajul Magda, care își oferă colierul unui copil bolnav. Tatăl ei este sigur că minte, iar când ea își dovedește nevinovăția, el este incapabil să admită că a greșit. Relația lor este ruptă și deciziile trecute au consecințe ireversibile.

UNREST, regizat de către Cyril Schäublin, care ne introduce în lumea lui Josephine, o tânără care lucrează în fabrică, produce roata neliniștii ce se balansează în inima ceasului mecanic. Expusă unui nou mod de a organiza banii, timpul și munca, ea se implică în mișcarea locală a producătorilor de ceasuri anarhiști, unde îl întâlnește pe călătorul rus Pyotr Kropotkin.

Film câștigător la Berlin International Film Festival Winner 2022 – Encounters Award Best Director.

THE GIRL AND THE SPIDER, regizorii Ramon și Silvan Zürcher construiesc o lume în care Lisa și Mara sunt protagoniste. În această lume Lisa se mută, iar Mara este lăsată în urmă. Pe măsură ce cutiile sunt deplasate, pereții vopsiți și dulapuri construite, abisuri încep să se deschidă, dorințe umplu camera și rollercoaster-ul emoțional este pus în mișcare. Un film tragicomic, o baladă poetică despre schimbare și efemeritate.  Film premiat la Encounters program la ediția 2021 a Berlin Film Festival.

“Competiția celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la București aduce 8 filme ale unor cineaști care au reușit să uimească critica și juriile celor mai bune festivaluri cu debuturile lor. Un cinema plin de talent și originalitate care ajunge în multe cazuri pentru prima dată în România, care în ciuda prestigiului internațional nu a avut până acum o fereastră în Capitala țării pentru a fi proiectat pe ecran mare.

Panorama, pe de altă parte, prezintă unele dintre cele mai bune filme ale sezonului, regizate de autori consacrați precum Jafar Panahi sau Miguel Gomes alături de una dintre surprizele celei mai recente ediții a Berlinalei, Kamila Andini. Un cinema în majuscule pentru a ne întoarce în săli și a ne delecta cu povești extraordinare create de regizori remarcabili.”, a declarat Jose Cabrera, curatorul secțiunii Competiția- BIFF 2022.

 Juriul BIFF 2022
Anul acesta la masa juriului se vor reuni cinci nume importante din lumea cinematografica: Dana Rogoz (actriță), Dorian Boguță (actor/regizor), Roxana Călinescu (jurnalist cultural), Alessandro Grande (regizor italian) și Valentyn Vasyanovych (regizor ucrainean).

Cei cinci vor juriza cele opt filme, care se află anul acesta la secțiunea Competiție. Va fi o reală provocare pentru aceștia de a nominaliza câștigătorii pentru cea de-a XVIII-a ediție BIFF.

La Gala de Închidere în data de 8 octombrie 2022 în Sala Auditorium din cadrul MNAR, vom afla care sunt filmele premiate din cadrul secțiunii Competiția.

Biletele vor putea fi achiziționate de pe eventbook.ro

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Elveției în România, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri: Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, EUROINS, GlobalVision, Netbet, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli, Corks.

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI Romania, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc, IQool, Scoala Ioanid, PS News, Monden, B365.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro

AFTERSUN, film directed by Charlotte Well tells the story of Sophie. The protagonist recalls with fondness and melancholy a holiday spent with her father twenty years ago. Through real and imagined memories, she sought to reconstruct the image of the father she knew with that of the man she did not know. Cannes Film Festival Winner 2022 Critics’ Week French Touch Jury Award Winner and Munich Film Festival Cinevision Award Winner for Best Film by an Emerging Director – Charlotte Wells.

EVERYBODY LOVES JEANNE, directed by Céline Devaux. Another captivating story, this time with Jeanne as main character. She travels to Lisbon, planning to sell her mother’s apartment in order to get rid of financial debts. In the airport she meets Jean, a former hight school classmate who is capricious and slightly intrusive.

Devaux’s film was nominated in 2022 at the Cannes Film Festival 2022 – Golden Camera.

FALCON LAKE exceptionally directed by Charlotte Le Bon who shares the story of Bastien and Chloé. The two of them spend their summer vacation with their families at a lake house in Quebec. The house is haunted by the legend of a ghost. Despite their age difference, the two of them form a strong bond. Prepared to face his biggest fears and win a place in Chloé’s heart, the vacation turns into a turbulent  and pivot moment for the young Bastien.

A film nominated in 2022 at Cannes Film Festival – Golden Camera.

HIT THE ROAD, this time the director Panah Panahi, son of the famous Jafar Panahi, brings in focus a loving family in a roadtrip with beautiful views while annoying each other and fighting because of a sick dog. The older brother is mysterious and quiet.

Panahi’s film was nominated and awarded at many prestigious festivals such as Cannes Film Festival 2021 – Golden Camera (nominated), la London Film Festival Winner Best Film – Official Competition, dar și la Luxembourg City Film Festival Winner for: Audience Award, Critics Award, Grand Prix – Panah Panahi

LA JAURÍA, a film directed by the columbian director Andreas Ramirez who brings an interesting perspective on the Columbian system of incarcerating minors. Eliú is incarcerated in a minors center in the heart of the Columbian wood, for a crime he committed with his friend El Mono. The adolescents are undergoing physical work and intense group therapy. One day, El Mono was transferred to the same center.

Award winning film at Cannes Film Festival în 2022 Critics’ Week Grand Prize, SACD Award și Jerusalem Film Festival 2022 Special Mention Best International debut.

 MAROCCO, Romanian director Emanuel Pârvu also takes part in the BIFF competition. The story revolves around the character of Magda who offers her necklace to a sick child. Her father is certain that she îs lying and when she proves her innocence, he is incapable of admitting that he was wrong. Their relationship îs broken and past decisions have irreversible consequences.

UNREST, directed by Cyril Schäublin, who introduces the audience into Josephine’s world, a young woman who works in a fabric. Exposed to a new way of organizing money, time and work, she joins the local movement of the anarchist watchmakers where she meets the Russian traveler Pyotr Kropotkin.

Award winning film at Berlin International Film Festival Winner 2022 – Encounters Award Best Director.

THE GIRL AND THE SPIDER, directors Ramon and Silvan Zürcher are building a world in which Lisa and Mara are the main characters. In this world Lisa is moving out and Mara is left behind. As boxes are shifted and cupboards built, abysses begin to open up and an emotional roller coaster is set in motion. A tragicomic catastrophe film. A poetic ballad about change and transience. Award winning film at Encounters 2021 a Berlin Film Festival.

 “The competition of the 18th edition of the Bucharest International Film Festival brings to the audience eight films whose directors have managed to amaze the critics and judges of the best film festivals with their debuts. A cinema full of talent and originality who, in most cases, arrive in Romania for the first time. Despite their international prestige, the films have never the opportunity to be presented on the big screen in Bucharest.

 Panorama, on the other hand, presents some of the best films of the season, directed by consecrated directors such as Jafar Panahi or Miguel Gomes, along with one of the biggest surprises of the most recent edition of Berlinale, Kamila Andini. A cinema that makes us come back in the movie theatres and enjoy extraordinary stories created by great directors.”, Jose Cabrera, the curator of the Competition section – BIFF 2022.

 BIFF Jury 2022

 This year at the jury table, five important names in the film world will reunite: Dana Rogoz (actress), Dorian Boguță (actor/director), Roxana Călinescu (cultural journalist), Alessandro Grande (Italian director) și Valentyn Vasyanovych (Ukrainian director).

They will judge the eight films from the Competition Section. This will be a real challenge for them, to nominate the winners of the XVIIIth BIFF edition.

At the closing Gala (8th of October 2022) that will take place in the MNAR Auditorium, we will find out which are the awarded films of the Competition section.

The tickets will be available for purchase on eventbook.ro

 About BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) is the first big feature film competition organised in the capital and it was created as a festival open to artistic cinema and encourages new wave cinema, discovers talent and promotes young filmmakers. The last 17 editions of the Festival have confirmed the necessity of such an event and its  international recognition, through the public’s presence and  the guests of honour: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF is organized by the Charta Foundation and the Cultural Association „Grigore Vasiliu Birlic” under the High Patronage of His Royal Highness Prince Radu.

Instituțional Partners: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Elveției în România, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Partners: Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, EUROINS, GlobalVision, Netbet, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli, Corks.

Media Partners: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI Romania, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc, IQool, Scoala Ioanid, PS News, Monden, B365.

For more information visit the official website of the festival www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro 

15 Septembrie 2022 / RO

Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

”Am reușit, pentru cea de a 18-a ediție a BIFF, să adunăm în secțiunea Panorama filme multi-premiate, realizate în anii 2021 – 2022, ani complicați și tulburi, așa cum veți vedea și din producțiile secțiunii Panorama. Toate titlurile acestei secțiuni sunt «premiere în România». Anul acesta este pentru prima dată când BIFF alege filme care nu au fost prezentate la alte festivaluri autohtone și nu sunt avant-premiere. Le mulțumesc celor care m-au ajutat să merg mai departe și să înfrunt această aventură. Mulțumesc Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic și președintelui acesteia, Alex Șerban, că este alături de BIFF în calitate de co-organizator. Așadar, în ciuda vremurilor neprielnice, ”The Show Must Go On”, a declarat Dana Dimitriu, co-organizator şi director al festivalului BIFF. 

Secțiunea Panorama aduce la București cele mai așteptate filme ale festivalului. Filmele recente, care au obținut premii importante la alte competiții internaționale, vor fi difuzate în premieră la București în cadrul BIFF 2022. Spectatorii vor putea să îi vadă pe marele ecran pe actori ca Anthony Hopkins și Anne Hathaway jucând în filme care vin în premieră în România. 

Evolution, film produs de celebrul Martin Scorsese,  este drama ce urmărește povestea unei familii pe parcursul a trei generații, începând din timpul celui de-al doilea război mondial, până în vremurile moderne din Berlin, dar care nu reușește să depășească durerea trecutului. Cicatricile din trecut s-au transmis din generație în generație, iar acum familia încearcă să descopere un viitor plin de speranță.  Kornél Mundruczó impreuna cu Kata Weber sunt realizatorii acestui film, amandoi nominalizați la premiile Oscar în acest an cu altă producție – Pieces of a Woman – pentru cea mai bună actriță în rol principal – Vanessa Kirby. 

No Bears, un film produs în 2022, proaspăt câștigător al premiul pentru regie la Mostra Venețiană 2022, este cel mai recent film semnat de Jafar Panahi, din nou încarcerat în Iran. Filmul prezintă două povești de iubire paralele, unde partenerii sunt încolțiți de obstacole ascunse și inevitabile, cauzate de forțele superstițiilor și de mecanica puterii. La Festivalul de la Veneția a fost organizat un protest unde celebritățile prezente alături de spectatori au cerut eliberarea lui Panahi. Filmul va deschide BIFF 2022.

Before, Now & Then, o bijuterie cinematografică, în regia Kamilei Andini ne prezintă povestea tulburătoare a lui Nana, o femeie blândă, frumoasă și tânără ce scapă dintr-o violentă epurare a unor vremuri tulburi. Ajunge să trăiască confortabil cu un bărbat bogat cu care se căsătorește, dar trecutul său îi reapare în vise. 
Regizorul și scenaristul Kamila Andini a fost nominalizat cu acest film în 2022 la Festivalul de Film de la Berlin pentru Ursul de Aur pentru cel mai bun film și a câștigat Ursul de Argint pentru actriță în rol secundar, Laura Basuki. Totodată la Festivalul Internațional de Film de la Bruxelles a câștigat premiul juriului la Competiția Internațională. 

The tsugura diaries prezintă povestea lui Crista, Carloto și João care construiesc o seră pentru fluturii din grădină. Aceștia au ajuns împreună în timpul pandemiei, iar povestea romantică aduce pe ecran circumstanțele prin care tinerii au ajuns împreună. Filmul a fost regizat de Maureen Fezendeiro și Miguel Gomes, iar la competiția Golden Globes Portulgalia a fost nominalizat pentru cel mai bun film. A câștigat premiul pentru cea mai bună producție non-US la Premiile Online Film Critics Society Awards și premiul pentru regie la Mar del Plata Film Festival. 

Imagine este filmul ce a câștigat premiul Guillaume Le Braz și a fost nominalizat pentru Golden Lion Award – Best film la festivalul Polish Film Festival. Iar la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia a câștigat premiul audienței pentru cel mai bun Feature Film și cel mai bun regizor. 

Povestea în scenariul și regia lui Andrzej Jakimowski, ne prezintă un profesor orb ce încalcă regulile pentru a ajuta o studentă să redescopere plăcerile vieții. 

Notre Dame Brule, este un film emeblematic semnat de celebrul regizor Jean-Jacques Annaud. Documentarul artistic prezintă povestea incendiului ce a distrus catedrala Notre Dame din Paris în 2019. Regizorul Jean-Jacques Annaud ne prezintă povestea reală a pompierilor și problemele pe care aceștia le-au întâmpinat în stingerea incendiului care a afectat unul dintre cele mai vizitate monumente ale Parisului.  „Un film pe care îl urmărești cu sufletul la gură având senzația că totul se întâmplă acum, în fața ochilor tăi, un film despre o tragedie încă nedeslușită  Les cahiers du cinema. Filmul vedetă al lui Jean Jacques Annaud  este în premieră la București, în cadrul BIFF și va închide festivalul. 

Tchaikovsky’s Wife ne arată relația tumultoasă pe care a avut-o cel mai faimos compozitor rus, Pytor Tchaikovsky cu soția sa Antonina Miliukova.  Regia și scenariul filmului sunt semnate de Kirill Serebrennikov iar la Festivalul de Film de la Cannes a fost nominalizat la Palme d’Or și la Queer Palm.  Kirill Serebrenikov este cunoscut ca oponent al lui Putin. El a filmat ultimele sale producții, având domiciliul forțat. Nu știm cum a reușit să realizeze asemenea filme fiind închis la domiciuliu. Dupa invazia Rusiei în Ucraina, Serebrenikov a reușit să fugă și actualmente este stabilit la Berlin. Nominalizat la Palme d’Or, Tchaikovsky’s Wife a deschis festivalul de la Cannes 2022.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național si internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România,Ambasada Elvetiei in Romania, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsori: EUROINS, GlobalVision, Paste Băneasa, Netbet, Renault, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli.

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI Romania, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro
e-mail: contact@biff.com.ro 

15 September 2022 / EN

Bucharest International Film Festival 2022: The Panorama section brings premiere films to Romania

Bucharest International Film Festival is the longest-running and only film festival in Bucharest with an international competition dedicated to feature films. The 18th edition will take place between September 29 and October 9, 2022.

„We managed, for the 18th edition of BIFF, to gather in the Panorama section multi -award-winning films, made in the years 2021-2022, complicated and troubled years, as you will also see from the Panorama section’s films. All the titles in this section are «premieres in Romania». This year is the first time that BIFF chooses films that have not been presented at other domestic festivals and are not avant-premières. I thank to those who helped me to go ahead and face this adventure. I thank the Grigore Vasiliu Birlic Cultural Association and its president, Alex Șerban, for being with BIFF as a co – organizer. Therefore, despite the unfavorable times, The Show Must Go On”, declared Dana Dimitriu, co – organizer and director of the BIFF festival.

The Panorama section brings to Bucharest the most anticipated films of the festival. Recent films, which have won important awards at other international competitions, will be premiered in Bucharest at BIFF 2022. Audiences will be able to see on the big screen actors such as Anthony Hopkins and Anne Hathaway starring in films premiering in Romania.

Evolution, a film produced by the famous Martin Scorsese, is the drama that follows the story of a family over three generations, starting during the Second World War, until modern times in Berlin, but which cannot overcome the pain of the past. The scars of the past have been passed down from generation to generation, and now the family is trying to discover a hopeful future. Kornél Mundruczó together with Kata Weber are the producers of this film, both nominated for the Oscars this year with another production – Pieces of a Woman – for the best actress in a leading role – Vanessa Kirby.

No Bears, a film produced in 2022, winner of the Director’s Award at the 2022 Venice Film Festival, is the latest film signed by Jafar Panahi, once again imprisoned in Iran. The film presents two parallel love stories where the partners are cornered by hidden and unavoidable obstacles caused by the forces of superstitions and the mechanics of power. A protest was organized at the Venice Film Festival where the celebrities and the spectators demanded the release of Panahi . The film will open BIFF 2022.

Before, Now & Then, a cinematic gem, directed Kamilei Andini presents the disturbing story of Nana, a gentle, beautiful and young woman who escapes a violent purge of troubled times. She ends up living comfortably with a rich man whom she marries, but her past resurfaces in her dreams.

Director and screenwriter Kamila Andini was nominated with this film at the 2022 Berlin Film Festival for the Golden Bear for Best Film and won the Silver Bear for supporting actress Laura Basuki. At the same time, at the Brussels International Film Festival, he won the jury prize at the International Competition.

The Tsugura diaries tells the story of Crista, Carloto and João who build a greenhouse for the butterflies in the garden. They ended up together during the pandemic, and the romantic story brings to the screen the circumstances through which the young people ended up together. The film was directed by Maureen Fezendeiro and Miguel Gomes, and at the Golden competition Globes Portugal was nominated for Best Film. It was awarded with the Best Non-US Production at the Online Film Critics Society Awards and Best Director at the Mar del Plata Film Festival.

Imagine is the film that won the Guillaume Le Braz award and was nominated for the Golden Lion Award – Best film at the Polish Film Festival. And at the Warsaw International Film Festival it won the Audience Award for Best Feature Film and Best Director.

The story, written and directed by Andrzej Jakimowski, presents us with a blind teacher who breaks the rules to help a student rediscover the pleasures of life.

Notre Dame Brule is an emblematic film signed by the famous director Jean-Jacques Annaud. The artistic documentary presents the story of the fire that destroyed the Notre Dame cathedral in Paris in 2019. The director Jean-Jacques Annaud presents us with the real story of the firefighters and the problems they encountered in extinguishing the fire that affected one of the most visited monuments of Paris. „A film that you watch with your heart blown away with the feeling that everything is happening now, in front of your eyes, a film about an as yet unsolved tragedy Les cahiers du cinema. Jean Jacques Annaud ‘s star film is premiering in Bucharest, at BIFF, and will close the festival.

Tchaikovsky’s Wife shows us the tumultuous relationship of the most famous Russian composer, Pytor Tchaikovsky with his wife Antonina Miliukova.  The direction and script of the film are signed by Kirill Serebrennikov was also nominated for Palme d’Or and Queer Palm at the Cannes Film Festival. Kirill Serebrenikov is known as an opponent of Putin. He filmed his last productions, having forced residence. We don’t know how he managed to make such films while confined to his home. After the Russian invasion of Ukraine, Serebrenikov managed to escape and is currently based in Berlin. Nominated for the Palme d’Or, Tchaikovsky’s Wife opened the 2022 Cannes festival.

About BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) is the first major feature film competition organized in the capital and was designed as a festival open to art cinema, which encourages new cinema trends, discovers talents and promotes young filmmaker’s movies. The 17 previous editions of the Festival have confirmed the necessity of such an event and its recognition on a national and international level through the presence of the public and well-known guests such as: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky , Amos Gitai , Danis Tanovic , Rutger Hauer , Jerzy Skolimovsky , Jan Harlan , Radu Mihaileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave .

BIFF is organized by the Charta Foundation and the „Grigore Vasiliu Birlic” Cultural Association, under the High Patronage of His Royal Highness Prince Radu, in partnership with the Capital City Hall through ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
BIFF is a cultural project financed by the Ministry of Culture.

Institutional partners: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Ambasada Elveției in Romania, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Sponsors: EUROINS, GlobalVision, Paste Băneasa, Netbet, Renault, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli.

Media Partners: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI Romania, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc.

For more details visit the official page of the festival www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro 

26 August 2022 / RO

Bucharest International Film Festival 2022: Cinematografia italiană, în prim plan la cea de-a XVIII-a ediție BIFF

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Prin secțiunea cinematografiei italiene aducem în acest an filmele premiate la competiții internaționale și super-producții de renume mondial. 

”The King of Laughter” este ecranizarea biografiei legendei de teatru comic, Eduardo Scarpetta. Filmul în regia lui Mario Martone a avut mai multe nominalizări și premii câștigate în 2022, printre care cele de la Premiile David di Donatello, pentru costume și cel mai bun actor în rol secundar, dar și premiile pentru cel mai bun film, producție și costume la Gala Golden Ciak. Regizorul Mario Martone a avut de-a lungul timpului filme cu nominalizări pentru Golden Lion la Festivalul de Film de la Veneția, iar pentru acest film a primit o nouă nominalizare la această categorie din festival, dar și premiile Pelicula de Aur și premiul pentru cel mai bun actor. 

”Scarlet” prezintă povestea evoluției unei femei în perioada interbelică, un timp de mari realizări și inovații. Regia este semnată de către binecunoscutul regizor italian, Pietro Marcello, ale cărui filme au fost prezentate la festivaluri internaționale și au primit numeroase premii și nominalizări. 

26 August 2022 / EN

Bucharest International Film Festival 2022: Italian Cinema, in focus at the XVIIIth BIFF edition

Bucharest International Film Festival is the longest and the only film festival in Bucharest with an international competition dedicated to feature films. The XVIIIth edition will take place between the 29th of September and 9th of October, 2022.

This year, through the Italian cinema section, we will screen world known films that have received awards at international competitions.

”The King of Laughter” presents the biography of the comedy theatre legend, Eduardo Scarpetta. The film directed by Mario Martone has received numerous nominations and awards in 2022. For best costumes and best supporting actor at the David di Donatello Awards and also for best film, production and costumes at the Golden Ciak Gala. Director Mario Martone’s films have been nominated for the Golden Lion at the Venice Film Festival, and The King of Laughter received a new nomination for this category of the festival and also the awards of the Golden Film and best actor.

”Scarlet” presents the story of the evolution of a woman during the interwar period, a time of great accomplishment and innovation. The film is directed by the well known Italian director, Pietro Marcello, whose films were presented at international festivals, receiving numerous

awards and nominations.

 

”Leonora Addio” a câștigat premii în cadrul Festivalului de Film Internațional de la Berlin și a fost nominalizat la Ursul de Aur. La Festivalul de Film Internațional Bari a câștigat competiția  italiană. 
Scenariul și regia filmului sunt semnate de către Paolo Taviani, iar acest film a fost realizat  în memoria marelui regizor, fratele său, Vittorio Taviani. Acțiunea filmului ne prezintă ultima dorință a lui Luigi Pirandello, care a fost să fie împrăștiată cenușa în Sicilia, după moartea sa. Fratele său îi va îndeplini această dorință, iar această călătorie este definitorie pentru acest ultim mesaj de adio.

”Leonora Addio” has won awards at the Berlin International Film Festival and was also nominated for the Golden Bear. The film has won the Italian competition at the Bari International Film Festival.
The film was written and directed by Paolo Taviani. The film was created in the memory of the great director, his brother, Vittorio Taviani. The plot is presenting the last wish of Luigi Pirandello, which is to have the ashes spread in Sicily after his death. His brother will make his wish come true, this journey being definitory for his last goodbye.

”Piccolo Corpo” prezintă drama unei mame de la începutul anului 1900 care încearcă să își aducă la viață copilul născut decedat, suficient de mult pentru a fi botezat. Filmul prezintă încercările prin care trece mama, fricile cauzate de religie și miracolul ce trebuie să aibă loc. Regia este semnată de către Laura Samani, filmul a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2021, iar în acest an a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor debutant la Gala David di Donatello.

Documentarul ”Futura”, a cărui regie este semnată de către Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, ne prezintă realitatea cu care se confruntă tinerii italieni care se dezvoltă, între oportunitățile ce îi înconjoară și visele lor, frica de nereușită și încercările peste care trebuie să treacă pentru a reuși în viață. Filmul a fost deja nominalizat la Festivalurile Cannes, Antalya Golden Orange Film festival și David di Donatello Awards.

Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic” este co-organizator și unul dintre principalii susținători ai Bucharest Internațional Film Festival.
”Suntem onorați și mândri că putem susține în continuare Bucharest Internațional Film Festival. Suntem bucuroși că și în acest an filme celebre și nume importante ale cinematografiei vor veni la București, iar publicul român va putea vedea aceste filme în premieră. Filmele din secțiunea Cinema Italian evidențiază importanța acestui festival. Felicitările mele merg și către Dana Dimitriu pentru realizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului și către Kristina Cepraga pentru realizarea Focus Italia.”, a declarat Alex Șerban, președintele Asociației Culturale ”Grigore Vasiliu Birlic”.

Anul acesta directorul artistic al secțiunii Focus Italia este artista italo-română Kristina Cepraga Goodwin. Cu o carieră desfășurată cu pasiune și dedicare de la actorie la regie de film, pe o perioadă de peste 20 de ani, Kristina Cepraga Goodwin se alătură echipei BIFF, după ce a susținut cu succes, prin poziția de Consilier artistic, prima ediție a festivalului „Nuovo Cinema Italiano” organizată de către Institutul Cultural Italian și Ambasada Italiei în România.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național si internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.

Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura, Creart, Grădina cu Filme – Cinema & More.
Sponsor: Clinicile Dr. Leahu.

Parteneri Media: HISTORY Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi și Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Agenda LiterNet, Zile si Nopti, Aarc, Monden.
Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro
e-mail: contact@biff.com.ro

”Piccolo Corpo” presents the drama of a mother at the beginning of 1900, who tries to bring back to life her deceased new born in order to be baptised. The movie presents the struggles of the mother, the fears caused by religion and the miracle that has to happen. The film is directed by Laura Samani and it was nominated at the Cannes Film Festival in 2021. This year, the films has won the Best Directorial Debut Award at the David di Donatello Gala.

The documentary ”Futura”, directed by Pietro Marcello, Francesco Munzi and Alice
Rohrwacher, presents the reality of the struggles young Italians have to confront while growing up, surrounded by opportunities, dreams, fears of failure and obstacles they encounter on their way of making it. The film has been nominated at Cannes Film Festival, Antalya Golden Orange Film Festival and David di Donatello Awards.

The Cultural Association “Grigore Vasiliu Birlic” is the co-organizer and one of the main supporters of the Bucharest International Film Festival.
“We are honored and proud to be able to keep supporting the Bucharest International Film Festival. We are glad to have another year of famous films and important names of cinema coming to Bucharest and that the Romanian public will be able to watch these films for the first time. The films that are part of the Italian Cinema section are outlining the importance of this festival. I congratulate Dana Dimitriu for making the 18th edition of the festival, and also I congratulate Kristina Cepraga for creating Focus Italia.” – Alex Șerban, the president of the Cultural Association “Grigore Vasiliu Birlic”.

This year, the artistic director of the Focus Italia section is the Italian-Romanian artist, Kristina Cepraga Goodwin. With a 20 year acting and directing career filled with passion and dedication, Kristina Cepraga Goodwin joins the BIFF team after successfully supporting, as an Artistic Guide, the first edition of “Nuovo Cinema Italiano”, organized by the Italian Cultural Institute and the Italian Embassy in Romania.

About BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) is the first grand cinema competition for feature films organized in Bucharest and it was created as a festival opened for artistic cinema, encouraging new forms of cinema, discovering new talents and promoting young filmmakers. The previous 17 editions of the Festival have confirmed the necessity of this kind of event and also its international recognition by the numerous audience members and honorary guests like: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gita, Danis Tannic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF is organized by the Charta Foundation and the Cultural Association “Grigore Vasiliu Birlic”,
under the high patronage of His Royal Highness Prince Radu.

Institutional Partners: The Museum of the Romanian peasant, The National Center of Cinema, The Romanian Cultural Institute, The Italian Embassy in Bucharest, Instituto Italiano di Cultura, The Films Garden – Cinema & More.
Sponsor: Dr. Leahu Clinics

Media Partners: HISTORY Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi și Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Agenda LiterNet, Zile si Nopti, Aarc, Monden.

For more information and details, visit the official Festival webpage www.biff.com.ro
e-mail: contact@biff.com.ro

13 Iulie 2022 / RO

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul Bucharest International Film Festival 2022

„Bucharest International Film Festival” este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu. 

Secțiunea „Istorie și Cinema” are în acest an cap de afiș documentarul istoric ”Regele Mihai: drumul către casă”, în regia și scenariul lui Trevor Poots și producător executiv John Florescu. 

„Secțiunea „Istorie și Cinema” la BIFF este la a doua ediție în 2022 după succesul de anul trecut când am lansat-o pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921- 2021. Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”, a declarat Dan Draghicescu.

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin. 

Regele Mihai: Drumul către casă” preia povestea dramatică a exilului dupa anul 1948 a unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu. 

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”). 

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.
Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familiei filmate chiar de Regele Mihai, documente desecretizate recent din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Documentarul istoric „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din trilogia istoriei moderne a României produsă de Chainsaw Film Productions care participă la primul Turneu de Educație Istorică la nivel național cu suportul HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania si Nuclearelectrica.

13 July 2022 / EN 

The documentary film “King Michael: The Journey Home” will be presented in the Historical Film section of the Bucharest International Film Festival 2022

Bucharest International Film Festival is the longest-running and only film festival in Bucharest with an international competition dedicated to feature films. The 18th edition will take place between September 29 and October 9, 2022, under the High Patronage of His Royal Highness Prince Radu.

This year, the historical film section has as its headline the historical documentary “King Michael: The Journey Home”, directed and written by Trevor Poots and executive producer by John Florescu.

„The historical film section at BIFF is in its second edition in 2022 after last year’s success when we launched it to celebrate the Centenary of King Michael 1921-2021. The well-understood history of the present reflects the future,” said Dan Draghicescu.

The documentary „King Michael: The Journey Home” tells the untold story of the brave King Michael of Romania who, at only 23 years old, risked his life defying Hitler in World War II, to be later exiled from his homeland by the communists imposed by the Kremlin.

King Michael: The Journey Home” takes on the dramatic story of the exile after 1948 of a young man often lonely, held in the great game of chess between the West and Soviet Russia. He was caught in the CIA’s attempts to set up an armed resistance in Romania, and later, he was spied on in exile by the agents of Ceausescu’s dreaded Securitate.

Filmed and produced in Romania, Great Britain and Switzerland, the documentary is a continuation of the much-appreciated production of „The King’s War” (international title „The King who tricked Hitler”).

The documentary features interviews with the King’s family, advisers, and close friends of King Michael, as well as an unreleased interview with Queen Elizabeth II’s late husband, Prince Philip, given in 2016 at Buckingham Palace just months before his retirement.
The historical value of the film is enriched with recordings from the family archive filmed by King Mihai himself, other recently declassified documents from the Securitate and CIA archives, as well as with the accounts of Western and Romanian historians, including Professor Dennis Deletant, the most important Western author and historian, in the history of Romania, professor emeritus of University College London, and Dr. Matei Cazacu, author of several books on Romanian history and historian at the Centre National de la Recherche Scientifique in Paris. Diana Mandache, currently the most prolific biographer of the Royal Family of Romania, made her contribution from an editorial and research point of view. The film also includes British journalist and author Tessa Dunlop.

The historical documentary „King Michael: The Journey Home” is part of the trilogy of modern Romanian history produced by Chainsaw Film Productions which participates in the first National History Education Tour with the support of HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania and Nuclearelectrica.

Documentarul istoric ”Maria, inima României”, la BIFF 2022

Tot la secțiunea „Istorie și Cinema” în acest an avem inclus și documentarul istoric „Maria, inima României” pentru a onora Centenarul Încoronării Reginei Maria la Alba Iulia 1922-2022.

Filmele istorice sunt buni ambasadori culturali internaționali dar și la nivel național și trezesc un interes pentru tinerele generații prin proiecțiile din festivalele de film. BIFF este singurul festival de film internațional din București care se bucură de secțiunea de film istoric. 

„Sunt bucuros să promovez pentru publicul din România filmele realizate cu echipa Chainsaw Film Productions „Maria, Inima României“ (2018) și „Regele Mihai: Drumul către casă“ (2021). Documentarele prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 până în prezent, și sper ca publicul român să afle mai multe despre eroii săi vizionându-le”, a declarat John Mr. Florescu, producātor executiv.

„Suntem încântați că documentarele „Maria, inima României” și „Regele Mihai: drumul către casă” vor face parte din selecția BIFF. Ambele filme au fost difuzate pe canalul HISTORY, aducându-ne o audiență bună și ne-a dovedit că românii iubesc istoria locală. De aceea, de-a lungul anilor, am încercat să aducem mai multe istorii extraordinare concentrate pe personaje și evenimente semnificative românești. Din acest an, suntem parteneri oficiali ai secțiunii „Istorie și cinema” a BIFF. Nu ne-am putut gândi la o potrivire mai bună decât Canalul HISTORY, unde încercăm în mod constant să arătăm bogăția istoriei și a efortului uman prin emisiuni extraordinare. Credem cu adevărat că istoria este vie”, a spus Izabella Wiley, SVP, Director General al A+E Networks CEE.

În acest an secțiunea „Istorie și Cinema” este susținută de clinicile Dr Leahu.
“De 12 ani suntem dedicați obiectivului de a oferi experiențe excepționale pacienților noștri, dar și tuturor celor cu care interacționăm. Prin urmare, ne interesează bunăstarea oamenilor, nu doar în ce privește sănătatea dentară, ci toate aspectele care îmbunătătesc calitatea vieții și de aceea alegem să susținem cele mai bune inițiative în acest sens. BIFF este, cu siguranță, o manifestare culturală care merită atenția și considerația noastră, în special prin secțiunea istorică, care evocă statornicia, ce se află și în centrul valorilor noastre. Simbolul nostru este frunza de stejar legată de această statornicie de care ai nevoie și în servicii stomatologice unde ești pacient de la primul dinte pentru întreaga viață” Dr. Ionuț Leahu, fondator și CEO Clinicile dentare Dr. Leahu.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu. 

Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura 

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, 

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului
www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro 

The historical documentary “Marie, Heart of Romania”, at BIFF 2022

Also in the historical section this year we have included the historical documentary „Marie, Heart of Romania” to honor the Centenary of the Coronation of Queen Maria in Alba Iulia 1922-2022.

Historical films are good cultural ambassadors internationally but also nationally and arouse interest for the younger generations through screenings at film festivals. BIFF is the only international film festival in Bucharest that enjoys the historical film section.

„I am happy to promote for the Romanian public the films made with the Chainsaw Film Productions team “Marie, Heart of Romania” (2018) and” King Mihai: The Journey Home „(2021). The documentaries present an important part of Romanian history, from 1860 to at present, and I hope that the Romanian public will find out more about its heroes by watching them „, said John M. Florescu, executive producer.

“We are excited for the documentaries “Marie, Heart of Romania” and “King Michael: The Journey Home” to be part of the BIFF selection. Both films aired on HISTORY Channel, bringing us great viewership, which further proved to us that Romanians love local history. That is why throughout the years we’ve tried to bring more great narratives focused on significant Romanian characters and events. As of this year, we are official partners of BIFF’s “History and Cinema” section. I could not think of a better match than the HISTORY Channel, where we constantly try to show the richness of human history and endeavor through awe-inspiring shows. We truly believe that history is alive, said Izabella Wiley, SVP, General Manager of A+E Networks CEE.

This year the historical film section is supported by Dr. Leahu’s clinics.
“For 12 years we have been dedicated to the goal of offering exceptional experiences to our patients, but also to all those with whom we interact. Therefore, we are interested in people’s well-being, not only in terms of dental health but in all aspects that improve the quality of life and that is why we choose to support the best initiatives in this regard. BIFF is certainly a cultural event that deserves our attention and consideration, especially through the historical section, which evokes steadfastness, which is also at the heart of our values. Our symbol is the oak leaf related to this steadfastness that you need in dental services where you are a patient from the first tooth for life ”Dr. Ionuț Leahu, founder and CEO of Dr. Leahu Dental Clinics.

BIFF is organized by the Charta Foundation and the Cultural Association „Grigore Vasiliu Birlic” under the High Patronage of His Royal Highness Prince Radu.

Institutional Partners: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italian di Cultura 

Media Partners: HISTORY  Channel, Magic FM, Agerpres, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, 

For more details visit
www.biff.com.ro 
e-mail: contact@biff.com.ro 

2 Iunie 2022 / RO

Bucharest International Film Festival invită cineaștii români să își înscrie producțiile la secțiunea Film Românesc

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022. 

Cineaștii români sunt invitați să se înscrie în secțiunea Film românesc a festivalului. Informațiile pentru înscriere se găsesc pe www.biff.com.ro. BIFF dorește să lărgească secțiunea dedicată filmului românesc și să prezinte publicului bucureștean si invitatilor străini cât mai multe filme autohtone.

„Omagiu Ucraina” la BIFF  „Opriți războiul”! „Stop the war”!

Bucharest International Film Festival, ediția a XVIII-a, va prezenta 3 filme de lungmetraj și 5 filme de scurtmetraj reprezentative pentru cinematograful ucrainian contemporan, în perioada cea mai neagră a istoriei europene de la al II-lea Război Mondial încoace.

Invitat de onoare al BIFF si președintele juriului internațional al celei de a XVIII-a ediție este regizorul și scenaristul ucrainian, Valentyn Vasyanovych, câștigător al mai multor premii internaționale, printre care și Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Veneția din 2019.

Valentyn Vasyanovych  este activist și luptător pentru drepturile omului astăzi, în prima linie a frontului în Ucraina. La începutul invaziei ruse din Ucraina Valentyn Vasyanovych a ales să documenteze atrocitățile armatei ruse din orașul distrus Irpin de lângă Kiev. 

2nd June 2022 / EN

Bucharest International Film Festival invites Romanian filmmakers to enter their productions for the Romanian Film section

Bucharest International Film Festival is the longest running and only film festival in Romania that includes an international competition dedicated to feature films. The XVIIIth edition will take place between the 29th of September until the 9th of October 2022.  

Romanian filmmakers are invited to enter their films for the Romanian Film section of the festival. Information about the procedure can be found at www.biff.com.ro. BIFF wishes to enlarge the section dedicated to Romanian films and present to the Bucharest public and international guests as many local films as possible.

“Homage for Ukraine” at BIFF “Stop the war!

Bucharest International Film Festival,  XVIIIth edition, will present three feature films and five short films that are representative for the contemporary Ukrainian cinematography, during Eruope’s darkest times since WWII.  

The festival’s guest of honor and the president of the international jury of the XVIIIth edition is the Ukranian director and screenwrite, Valentyn Vasyanovych, winner of many international awards, including Orizzonti Award for Best Film at the Venice Film Festival, 2019.

Valentyn Vasyanovych is an activist and fights for human rights today, in the front line of the battle in Ukraine.  At the beginning of the Russian invasion in Ukraine, Valentyn decided to document the atrocities committed by the Russian army in the now ruined city of Iprin, near Kiev.

El este cineastul reprezentat al Ucrainiei, iar prezența sa la festival este un act ce subliniază cel mai frumos aspect al lumii în care trăim, în special în prezentul incert: arta ne unește. 

Filmele pe care cineastul ucrainean le va prezenta la Bucharest International Film Festival sunt:  „Reflection”, „Atlantis”, „Black Level”, filme nominalizate de Ukraina la premiile Oscar pentru film strain. Filmele sale despre tragedie și singurătate au un mesaj comun care ne împinge către speranța de a recâștiga bucuria de a trăi. Pacea va triumfa, iar în război nu există câștigători. Aceste filme au câștigat premii și nominalizări la Festivalul Internațional din Toronto, Festivalul Internațional de Film Odesa, festivalul de la Veneția și multe altele.

He is the representative filmmaker for Ukraine and his presence at the festival underlines one of the best aspects of the world that we are living in, especially in a time of uncertainty: art unites us. 

The films he will present at  Bucharest International Film Festival are:  „Reflection”, „Atlantis”, „Black Level”, films that were nominated by Ukraine for the Oscars for Best Foreing Film. His films about tragedy and loneliness have a common message that pushes us to hope in the regaining of the joy to live.  Peace will triumph and in a war there are no winners.  These films have won prizes and nominations at the Toronto International Film Festival, Odessa International film Festival, Venice Film Festival and more.

Pădurea Katyn, în regia lui Andrzej Wayda, este un alt film ce va fi proiectat in cadrul sectiunii „Omagiu Ucraina”. „Katyn” va fi prezentat in memoria celor uciși în masacrele de la Katyn si ”Bucea”. Masacrul de la Katyn, unde a fost executat tatal regizorului  Andrzej Wayda,  a avut loc în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Nici atunci armata rusă nu și-a asumat aceasta crima de razboi și a încercat să ascundă aceste fapte. 

Asteptam inscrierile cineastilor romani pe pagina oficiala a festivalului www.biff.com.ro

Katyn Forest, directed by Andrzej Wayda, will be screened for the “Homage for Ukraine” section. „Katyn” will be presented in the memory of the people who have lost their lives during the Karyn and Bucha massacres.  The Katyn Massacre, where the father of director Andrzej Wayda was executed, happened during WWII. The Russian army never admitted the war crimes that they have committed, and tried to hide the facts from the world.